Viborgs biskop efter møde med Mette Frederiksen: Vi skal ikke være tavse

Bliver kirken tavs i den offentlige debat, vil andre livsanskuelser og ideologier bare tage over. Det mener biskoppen i Viborg, Henrik Stubkjær, som glæder sig over at have en statsminister, der takker for biskoppernes arbejde trods krads kritik mod hendes regerings planer om at sende asylsøgere til Rwanda.

Vi har alle et ansvar for at spille vores værdier på banen, og vi skal som kirke ikke være tavse.

Det siger biskop i Viborg Henrik Stubkjær, efter at det samlede bispekollegie torsdag mødte statsminister Mette Frederiksen (S), der havde inviteret sig selv til bispemødet i Ribe.

Her var alle ti biskopper samlet til årets andet bispemøde. Statsministeren holdt et kort indlæg ”med udgangspunkt i kirkens rolle i samfundet i krisetider,” som der står i programmet.

”Både corona-pandemien og krigen i Ukraine, der nu sender millioner på flugt, viser tydeligt, at stat og kirke har en fælles opgave med at løfte i forhold til vores samfunds kriseberedskab,” siger Henrik Stubkjær til Altinget.

På mødet gjorde Mette Frederiksen det klart, at hun finder det vigtigt, at biskopperne fortsat er med til at understøtte de kristne værdier som fundamentet for det danske samfund.

Det er Henrik Stubkjær meget enig i:

”Denne sammenhæng mellem kirke og samfund er netop noget af det, som gør vores samfund både stærkt og frit. Når vores samfund ser ud, som det gør i dag, skyldes det i mine øjne i høj grad kristne værdier og det bibelske menneskesyn, som ligger under hele vores lovgivning – og har gjort det lige siden min forgænger her fra Viborg, Bisp Gunner, i 1242 skrev forordet til Jyske Lov.”

Biskopper i politisk modvind

Henrik Stubkjær var en af de biskopper, der for nylig i Jyllands-Posten langede ud mod regeringens planer om at sende flygtninge til asylcentre i Rwanda.

Han sagde blandt andet, at han var ked af, at vi som samfund behandler asylansøgere som en byrde.

”Det handler om, om vi vil se vores næste som medmenneske. Ser vi mennesket over for os, så hjælper vi i stedet for at deportere det til et andet sted,” sagde han til Jyllands-Posten.

{{toplink}}

Over for Altinget uddyber han, hvorfor det kristne livssyn altid har spillet ind i dansk politik:

"Det er gået sådan, fordi kristne menigheder har taget troen på Kristus til sig, diskuteret den og bragt den med ud i samfundet, hvor den så er indgået i politikernes baggage, når de på demokratisk vis har skullet bestemme sig for nye love og anordninger. Og en central kristen værdi er at møde hvert enkelt menneske med værdighed – i øjenhøjde, selvom det ligger ned." 
 
Det blev modtaget med skarp modkritik fra flere politikere, men nok mest bemærkelsesværdigt af kirkens egen minister, Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Hun understregede, at biskopperne naturligvis gerne må udtale sig, men at de tager fejl i deres vurdering.

”At kalde den flygtningepolitik, som et stort flertal af danskerne bakker op om, ukristent, er efter min mening helt forkert,” skrev kirkeministeren på Facebook.
 
Henrik Stubkjær holder fast i sit teologisk funderede synspunkt og ser det som et ansvar at give sit besyv med.

”Bliver vi tavse fra kirkens side, vil det være andre ideologier og andre menneskeopfattelser, som vil definere udviklingen,” mener han.

Glad for statsministerens tak

Biskopper skal ikke lave love eller retningslinjer for eksempelvis asylbehandling. Det har vi valgte politikere til, understreger Stubkjær.

”Og det tjener os alle bedst at lade det forblive sådan. Men vi har alle her i landet et ansvar for at spille vore værdier og holdninger på banen, så politikerne får et godt, bredt og nuanceret grundlag at træffe deres beslutninger på,” siger Henrik Stubkjær.

Herefter citerer Viborgs biskop en anden teolog, nemlig Kaj Munk, fra dennes sidste prædiken i København, inden han blev myrdet for sit verbale opgør med nazisternes jødeforfølgelser:

”Verdensmagthaverne mødes med de såkaldte fromme kristne deri, at der ikke må tales politik i kirken. Deri tjener kirken dem gerne, så længe de fører en politik, der ikke er Kristus fremmedartet. Men slår de ind på veje, som Kristus har betegnet som dem, der fører stik mod Guds vilje og derfor til afgrund for folkene, da var kirken ikke Jesu kirke, om den tav……Thi det kristne folk, der sidder dårløst hen, når dets idealer trampes under fode, slipper forrådnelsens kræft ind i sit sind, og Guds vrede sænker sig over det.”

Henrik Stubkjær glæder sig over mødet med statsministeren, og at hun ”på trods af, at vi biskopper også har fremført kritik af denne regerings politik, alligevel kan takke for vores arbejde for at markere de kristne værdier og det kristne livs- og menneskesyn som en stadig kamp imod værdirelativisme i vores samfund".

Forrige artikel Altinget Etik og Tro går i luften med seks skarpe skribenter Altinget Etik og Tro går i luften med seks skarpe skribenter Næste artikel Kristendemokraternes Jens Rohde går imod sit parti i abort-spørgsmål: ”Der må ikke sættes spørgsmålstegn ved retten overhovedet” Kristendemokraternes Jens Rohde går imod sit parti i abort-spørgsmål: ”Der må ikke sættes spørgsmålstegn ved retten overhovedet”