Kristendemokraternes Jens Rohde går imod sit parti i abort-spørgsmål: ”Der må ikke sættes spørgsmålstegn ved retten overhovedet”

På vej ud af politik går Kristendemokraternes eneste MF’er stik imod sin partitop og stiller beslutningsforslag om, at den danske regering skal kæmpe for at gøre aborten til en ”ukrænkelig og umistelig internationalt anerkendt rettighed”. Han håber, at Kristendemokraterne endegyldigt lægger spørgsmålet om abort ned ved aktivt at kæmpe alle kvinders sag.

Retten til abort er under pres, og derfor bør Danmark gå til kamp for kvinders globale ret til at vælge selv.

Det mener Kristendemokraternes eneste folketingsmedlem, Jens Rohde, der vil gå længere end sit eget parti for at sikre kvinder i hele verden retten til abort.

Derfor har han uden om partitoppen stillet et beslutningsforslag om, at den danske regering skal gå på de internationale barrikader for kvinders rettigheder.

”Som tingene udvikler sig rundt om i verden, synes jeg, at Danmark skal tale med en meget klar stemme på det her punkt. Vi er et bevis på, at aborttallet kan være relativt lavt, når man har rettigheden, i modsætning til i andre lande,” siger Jens Rohde, der fredag har meddelt, at han stopper i politik efter næste folketingsvalg.

”For mig er det vigtigt, at vi får udbredt den ret, fordi der er så mange kvinder, der stadig dør af uønskede graviditeter. Fordi vi har succes med det i Danmark, så skal vi da ud med den grundsten i ligestillingen og kæmpe for alle kvinders ret.”

Modstanden findes stadig i partiet

Da han i sin tid skiftede parti fra Radikale til Kristendemokraterne, gjorde han det klart, at han aldrig vil kunne gå ind for en begrænsning af kvindens ret til abort. Da han luftede sine tanker på Facebook, mærkede han dog, hvor stor modstanden stadig er i nogle kredse

”Jeg ved jo om nogen, at der er flere i partiet, der stadig ikke mener, at kvinden har ret til abort, selvom det står skrevet i vores 2030 plan. Jeg fik breve, hvor folk sammenlignede den fri abort med folkedrab, og at det var udtryk for en barbarisk kultur. Det må folk jo selv om, men det bliver aldrig til en politik, dér hvor jeg står.”

Isabella Arendt og hovedbestyrelsen er jo enige med dig i, at kvinden skal have retten til abort?

”Jeg kan godt være i tvivl om, man forstår, hvad det med at have en ret betyder. Du kan ikke sige, at du har en ret som menneske og derefter afgrænse den til noget nationalt.”

Det er så her uenigheden ligger i forhold til partitoppen, oplyser Isabella Arendt. For hun går stadig ind for retten til abort, men med tilbud om vejledning til den enkelte kvinde op til og efterfølgende tilbud om sorgbearbejdelse.

”Jens Rohde er til fulde klar over, at han ikke repræsenterer partiet, for vi har drøftet det med ham. Vi kan ikke gøre noget ved, at han stiller forslaget, for det må han som medlem af Folketinget jo selv om”, siger Isabella Arendt til Altinget og fortsætter:

”Jeg så da gerne, at de beslutningsforslag, der stilles i salen, er i tråd med partiets politik. Det er ikke noget, vi som parti kan gøre noget ved. Han er helt klar over, at han går imod linjen.”

Isabella Arendt ser i modsætning til Jens Rohde ikke det danske aborttal som en succeshistorie, og derfor vil partiet gerne arbejde for at få det ned via forebyggelse og frivillig vejledning.

”Vi vil sikre, at hvis en kvinde vælger abort, at hun så også har nogen at snakke om det med efterfølgende. Efter eget behov. Det er vi enige om i hovedbestyrelsen og blandt kandidaterne.”

Men dermed er I enige om rettigheden, hvorfor er du så ikke enig med ham i forslaget?

”Forskellen er, at, han vil have det som et globalt mål og gøre det til en menneskeret. Det er jeg meget uenig i. Vi ser det som indenrigspolitik og vil ikke eksportere dansk sundhedspolitik.”

Længere intern diskussion

Den interne diskussion har været der hele tiden, oplyser de begge to.

Ordet ’ret’ i partiprogrammet er blevet tilføjet efter Jens Rohdes ønske.

”Jeg gjorde det fra starten fuldstændig klokkeklart, hvor jeg stod,” fortæller han.

Og selvom de fandt et indbyrdes kompromis, så er han stadig ikke helt tilfreds med den linje, der blev lagt:

”Der er en asymmetri, hvis man siger vi vil nedbringe aborttallet og samtidig siger, at man ikke vil forbyde abort. Der må ikke sættes spørgsmålstegn ved retten overhovedet. Derfor mener jeg, at man aktivt skal anerkende retten ved at kalde den ukrænkelig og umistelig,” slår Rohde fast.

Og det vil også være for Kristendemokraternes bedste, mener han:

”Hvis partiet skal have lydhørhed for alt det andet, man kommer med, så er man nødt til at lægge det spørgsmål ned og sige: Vi står AKTIVT på retten til abort, ellers er det klart for mig, at man har en skjult hensigt,” slutter Jens Rohde.

Han har netop meddelt i dag, at han forlader folketinget ved næste valg, og at han helt forlader politik, fordi han efter 23 aktive år synes, han har” aftjent" sin "værnepligt”.

Men han understreger samtidigt, at hans forslag om abort ikke har noget med den beslutning at gøre.

”Jeg har overvejet det siden før jul. Jeg er 52 år og hvis der skal ske et sporskifte i mit liv, så skal det være nu,” siger Rohde til Altinget.

Forrige artikel Viborgs biskop efter møde med Mette Frederiksen: Vi skal ikke være tavse Viborgs biskop efter møde med Mette Frederiksen: Vi skal ikke være tavse Næste artikel Nordisk forskningsprojekt vil styrke frivilligheden Nordisk forskningsprojekt vil styrke frivilligheden