Vestager taber kapløbet om topjob i EU-bank

Det bliver Spaniens finansminister, der skal overtage ledelsen af Den Europæiske Investeringsbank (EIB) næste år. Margrethe Vestager vender tilbage til EU-Kommissionen.

BRUXELLES: Den næste chef for EU’s investeringsbank i Luxembourg bliver ikke en dansker, men en spanier – og derfor kan Margrethe Vestager snart vende tilbage til sit job som Danmarks kommissær i Bruxelles.

På grund af EU-Kommissionens etiske regler har Vestager været på ulønnet orlov siden begyndelsen af september, fordi hun har søgt topjobbet i Den Europæiske Investeringsbank (EIB).

Men nu er ventetiden slut. Efter en længere proces end ventet kunne det belgiske EIB-formandskab fredag morgen meddele, at der er flertal blandt de europæiske regeringer for at udpege Spaniens finansminister og vicepremierminister, Nadia Calviño.

"Jeg er taknemmelig og beæret over at få opbakningen fra de andre finansministre," siger Calviño.

Den belgiske finansminister, Vincent Van Peteghem, har været ansvarlig for at styre udpegelsesprocessen. Han roser alle kandidaterne i feltet, der ud over de to kvinder også talte en polsk, en svensk og en italiensk kandidat. 

"Alle fem kandidater var gode, men vi er glade for, at Styrelsesrådet nu vil kunne udnævne Nadia Calviño som chef for verdens vigtigste investeringsbank," siger Van Peteghem.

Dansk skuffelse

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) er det danske medlem af EIB's styrelsesråd. Han beklager, at de politiske vinde ikke blæste Vestagers vej, men glæder sig over, at den mange måneder lange udpegelsesproces nu er overstået.

"Selvom vi gerne havde set et andet udfald, er vi tilfredse med, at der nu kommer en afklaring på processen. Det er vigtigt for Danmark, at der er en dansk kommissær. Og Margrethe Vestager vender nu retur som ledende næstformand og konkurrencekommissær i EU-Kommissionen," siger Bødskov.

Hos Dansk Industri er der også skuffelse.

"Hun ville have været en stærk formand for banken og en vigtig aktør i forhold til blandt andet finansiering af den grønne omstilling," siger chef for europapolitik i DI Rikke Wetendorff Nørgaard.

Margrethe Vestager selv erkender nederlaget og melder sig klar til at genoptage sine pligter i EU-Kommissionen.

"Jeg vil gerne takke den danske regering for at foreslå mig. Jeg ønsker det bedste for de andre kandidater. Jeg vil også gerne takke alle dem, som har støttet mit ønske om at reformere banken og gøre den mere strategisk, hurtigere og mere relevant," skriver hun på det sociale medie X.

Det er imidlertid ikke alle, som glæder sig til at se Vestager vende tilbage til jobbet. Dansk Folkepartis europaparlamentariker, Anders Vistisen, opfordrer hende i stedet til at overlade Danmarks plads i Kommissionen til en anden.

"Træk dig, Margrethe Vestager! Du har tabt kampen om at blive chef for den europæiske investeringsbank, hvor du har vist, at dine internationale karriereambitioner er vigtigere for dig end arbejdet som dansk kommissær. Overlad posten til én, der faktisk vil kommissærarbejdet," skriver han på X.

{{toplink}}

Efter et møde blandt EU-landenes økonomi- og finansministre er Calviños udnævnelse i praksis afklaret. I de kommende dage vil beslutningen skulle formaliseres af selve EIB’s styrelsesråd. 

Spanieren kan efter planen 1. januar overtage bankens topjob efter tyskeren Werner Hoyer, der går af efter 12 år på posten.

Dermed bliver ledelsen af verdens største multilaterale bank med årlige udlån for flere hundrede milliarder kroner ikke lagt i hænderne på en liberal dansker, men en socialistisk spanier.

Spanien er det EU-land, der modtager flest lån fra Den Europæiske Investeringsbank.

Utilfredshed, men ikke nok

Både de tre baltiske lande, Østrig, Holland og Grækenland har ifølge Altingets oplysninger været utilfredse med, at Tyskland og Frankrig sammen med det belgiske formandskab for EIB’s styrelsesråd har gennemtrumfet den spanske kandidat.

Det samme gælder øjensynlig Italiens højreorienterede regering, der ikke er vilde med en spansk socialist som bankchef.

Danmark har ligesom andre medlemslande protesteret mod den måde, som Belgiens finansminister har forvaltet processen på.

Men alligevel var der i sidste ende ikke protester nok til at holde Vestagers kandidatur i live.

Dermed bliver det ikke lige med det samme, at statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes regering skal finde en ny EU-kommissær. Det bliver først næste efterår, når hele Kommissionen skal udnævnes på ny.

Foreløbig vender Margrethe Vestager tilbage til sit job som konkurrencekommissær og ledende næstformand i EU-Kommissionen, som i mellemtiden har været varetaget af kolleger på holdet af kommissærer.

{{toplink}}

Får vigtig rolle

Det er ikke alle i de europæiske hovedstæder, der betragter udnævnelsen af Nadia Calviño som den optimale løsning.

Nogle så Margrethe Vestager som en mulighed for modernisering af EIB, der kommer til at spille en stor rolle i genopbygningen af Ukraine efter krigen.

Kapløbet om topjobbet i Den Europæiske Investeringsbank har været hårdere end ventet denne gang, blandt andet på grund af politiske magtkampe mellem små og store lande – og fordi bankens betydning er voksende.

Selv om både Sverige, Polen og Italien også havde kandidater til jobbet, lignede det fra starten en tvekamp mellem Vestager, der har ni år på bagen som topchef i EU-Kommissionen, og Spaniens Nadia Calviño.

,

Forrige artikel Et år forsinket: SVM-regeringen offentliggør sin første fremdriftsrapport for verdensmålene Et år forsinket: SVM-regeringen offentliggør sin første fremdriftsrapport for verdensmålene Næste artikel Koncern bag energiparker i regeringsudspil efterforskes af politiet for vildledning Koncern bag energiparker i regeringsudspil efterforskes af politiet for vildledning
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.