Vestager om fastfrosset åben dør-ordning: "Det er ikke os, som skal løse det. Det er danskerne"

EU har ikke taget stilling til hvorvidt, der er problemer med Danmarks åben dør-ordning. "Det er en dansk beslutning at sætte tingene på pause," siger Margrethe Vestager, der fortæller, hvordan EU har rådgivet Danmark i sagen. "Tyskerne har nogle modeller, som man kan blive inspireret af," lyder det.

Det var en dansk beslutning at sætte åben dør-ordningen på pause, og det er Danmark, der skal løse udfordringerne med den nuværende ordning. 

Det er budskabet fra danske Margrethe Vestager, ledende næstformand i Europa-Kommissionen, som fredag peger i retning af Tyskland som inspirationskilde for en revideret ordning.

"Hvis et land kommer til os og mener, at det er i en situation, hvor der bliver givet statsstøtte, så vil vi gerne hjælpe med at finde ud af det. Fra vores side har vi givet forskellige råd til, hvordan man kan håndtere den her situation," siger Margrethe Vestager. 

Har I som del af den rådgivning peget på modeller fra andre EU-lande, som Danmark kan blive inspireret af?

"Der er forskellige modeller, som man kan blive inspireret af. Tyskerne har nogle modeller, som man kan blive inspireret af. Vi har nogle forskellige skuffer, som vi kan trække ud, når vi får sådan nogle spørgsmål, og en af de skuffer handler om, hvordan man laver sådan en ordning, så det ikke er statsstøtte," siger EU's danske konkurrencekommissær.

Det kan man gøre på forskellige måder, ifølge Margrethe Vestager.

"Man kan få nogen til at vurdere prisen på aktivet og derefter betale up front, så er det ikke statsstøtte. Man kan også lave en auktionsrunde, hvor man kan byde ind, og så etablerer man en pris på den måde. Så er det heller ikke statsstøtte. Og så er der også forskellige statsstøtteordninger. Så vi har givet en bred rådgivning for, hvordan det her kan løses på forskellige måder," siger hun, men slår efterfølgende fast:

"Det er ikke os, som skal løse det. Det er danskerne, for havbunden og vandressourcen er danskernes aktiver."

{{toplink}}

Vestager: "Vi havde ikke fået øjet på det"

I begyndelsen af februar meddelte Energistyrelsen, at åben dør-ordningen - der har eksisteret i næsten 25 år - sættes på pause, da ordningen kan være i strid med EU's regler for statsstøtte.

Ordningen går ud på, at virksomheder kan søge om at få tildelt havarealer uden betaling, hvis de til gengæld selv står for alle omkostninger til udvikling og opførelse af projektet.

Energistyrelsens beslutning betyder, at 33 ansøgninger om danske havvindprojekter indtil videre må forblive i skrivebordsskufferne.

Margrethe Vestager understreger, at det er muligt at lave legitime statsstøtteordninger. 

"Som jeg forstår det, har det slået de danske myndigheder, at åben dør-ordningen i lang tid ikke var en særligt attraktiv ordning. Der var ikke særligt mange, som bankede på den dør. Hvis det ikke er særligt attraktivt, har man skuldrene nede, men når der så lige pludselig er rigtigt mange, der banker på den dør, så kan det godt være, at man lige skal sætte tingene på pause for at finde ud af, hvad man gør ved det," siger hun.

Margrethe Vestager henviser til, at selvom ordningen er næsten 25 år gammel, var der i 2022 blot opført syv mindre vindmølleparker via ordningen

Men i slutningen af foråret 2022 skete der pludselig en markant udvikling:

Fra 4. april til 30. juni 2022 modtog Energistyrelsen 43 ansøgninger forud for, at en ny skærpet ”åben dør”-ordning ville træde i kraft 1. juli, og siden april er der i alt landet hele 54 ansøgninger om tilladelser til havvindprojekter under åben dør-ordningen. Og flere af dem er på overlappende havarealer

Den udvikling skabte tilsyneladende løftede øjenbryn i Energistyrelsen, der altså nu har bremset ordningen midlertidigt. 

Var det nødvendigt at bremse hele ordningen?

"Vi havde ikke fået øjet på det. Landene skal altid selv ringe til os, hvis de har statsstøttespørgsmål. Det er en dansk beslutning at sætte tingene på pause," siger Margrethe Vestager.

"Vi betragter det som en højprioritet"

Europa-Kommissionens ledende næstformand forklarer, at kommissionen har "en rigtig god og konstruktiv dialog" om sagen med de danske myndigheder, og at en hurtig løsning prioriteres højt.

"Jeg er fuldstændigt overbevist om, at vi finder en løsning sammen med de danske myndigheder inden for en overskuelig tidshorisont," siger Margrethe Vestager.

Kan du komme tidshorisonten nærmere?

"Vi betragter det som en højprioritet. Vi har fuldstændigt de samme interesser i det her spørgsmål. Det er heller ikke mit indtryk, at de danske myndigheder sidder på hænderne," siger hun. 

En lignende melding kom fra statsminister Mette Frederiksen (S) for nogle uger siden. 

Her lød det også, at Europa-Kommissionen og Danmark er enige om at finde en løsning hurtigst muligt. 

"Jeg tør ikke stå og sætte en dato på," sagde Mette Frederiksen i den forbindelse

EU har ikke taget stilling til eksisterende ordning

Da det er EU-medlemslandene selv, som skal sørge for, at statsstøttereglerne bliver overholdt, er det op til Danmark at foreslå en ny løsning.

Har Danmark fremsendt forslag om en ny revideret åben dør-model til jer?

"For øjeblikket bliver der arbejdet på sagen, så jeg vil ikke kommentere, hvordan man gør frem og tilbage," siger Margrethe Vestager. 

Hun understreger samtidig, at EU-institutionen ikke har taget stilling til om den nuværende åben dør-ordning er at betragte som statsstøtte.

"Det har vi ikke, for så skulle vi have lavet en undersøgelse af det. Ordningen er sat på pause af de danske myndigheder, fordi man her har et tvivlsspørgsmål til statsstøttereglerne, og man vil gerne være sikker på, at man fremadrettet har en ordning, der så at sige kan holde i retten," siger Margrethe Vestager.

Fredag har Margrethe Vestager holdt møder med både klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) og erhvervsminister Morten Bødskov (S) om sagen.

{{toplink}}

Forrige artikel Et år efter invasionen af Ukraine er flere C25-virksomheder stadig aktive i Rusland Et år efter invasionen af Ukraine er flere C25-virksomheder stadig aktive i Rusland Næste artikel Ballade om store bededag-afstemning får miljøministeren til at aflyse erhvervstur til Indien Ballade om store bededag-afstemning får miljøministeren til at aflyse erhvervstur til Indien
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.