SMVdanmark: Dansk iværksætteri behøver øjeblikkelig politisk hjælp

Iværksætteriet i små og mellemstore virksomheder har akut behov for politisk handling. En ny regering bør indkalde til iværksætterforhandlinger inden for 100 dage, skriver Kasper Munk Rasmussen. 
 

De fleste kan blive enige om, at vi skal have flere iværksættere i Danmark. Iværksætteri bringer da også kun gode resultater med sig i form af nye jobs, højere produktivitet end deres etablerede konkurrenter, og så tilbyder iværksættervirksomheder deres medarbejdere en højere løn.  

Derfor var vi fulde af håb, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) i efteråret 2020 luftede snarlige forhandlinger om forbedrede vilkår for iværksætteri.  

Disse forhandlinger er imidlertid stadig – to år efter den oprindelige plan – ikke landet, og meget tyder på, at de heller ikke gør det inden et folketingsvalg. Det er en skam, for iværksætteri er med til at gøre os alle sammen rigere og klogere som samfund.

Forbedrede vilkår for iværksættere haster da også, hvis vi ikke vil sakke endnu længere bagud i det europæiske kapløb om nye virksomheder, idéer og jobs. Danmark er det EU-land med næstfærrest selvstændige blandt beskæftigede – kun Tyskland har en lige så lav andel.

Selv blandt de virksomheder, som faktisk starter i Danmark, er det de færreste, der overlever. Kun cirka hver tredje nystartet iværksætter overlever fem år i Danmark. I Sverige hedder tallet godt 60 pct. Den store forskel illustrerer, at det ikke kun er tilfældigheder, den er gal med.  

Det er dyrt at have dårlige regler 

En af de helt store udfordringer for iværksættere lige nu er at skaffe kapital til vækst og opstart.

Derfor foreslår vi i SMVdanmark i et iværksætterudspil at gøre det lettere at få en erhvervskonto og give nemmere adgang for anpartsselskaber til crowdfunding.

Selv har Simon Kollerup tidligere luftet det fornuftige forslag om lovbestemte, kortere betalingsfrister. Flere af disse forslag er der generelt bred opbakning til i Folketinget, men de har nu samlet støv, imens Danmark er gået glip af over 30.000 nye iværksættere ifølge Ase.

Uret tikker, for det er dyrt at have regler, der er dårlige. Hver dag, vi venter, er der iværksættere, der styrtbløder. Vi har brug for ikke bare at standse blødningen men i stedet gøre en konkret forskel for iværksættere, og det haster. 

Forslag og visioner er ikke en mangelvare, men vi har brug for politisk handling. Danmarks Nationalbank spår negativ vækst i BNP i 2023. Det har derfor sjældent været vigtigere at skabe de gode vilkår for det, vi skal leve af i fremtiden.  

Vi har forståelse for, at vi er kommet tæt på et valg, og at forhandlinger om iværksætteri derfor ikke er sådan lige at lande. Men uanset hvilken farve regeringen har efter et valg, vil vi kraftigt opfordre til, at iværksætteriforhandlinger kommer højt på den politiske prioriteringsliste.  

Faktisk vil vi gå så langt som til at sige: Nu har vi talt om det i flere år - Inden de første 100 dage skal der være indkaldt til forhandlinger, hvis man altså vil bryste sig af at ville gøre noget godt for iværksættere.

{{toplink}}

Forrige artikel Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål: Grib krisetidens muligheder for en grønnere omstilling Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål: Grib krisetidens muligheder for en grønnere omstilling Næste artikel S-borgmestre om gasledning: Forslag bremser erhvervsudviklingen i vores landsdel S-borgmestre om gasledning: Forslag bremser erhvervsudviklingen i vores landsdel
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.