Olldag har byttet Christiansborg ud med Industriens Hus: "Det er en federe politisk legeplads"

Der er mere tid til at udvikle politik, efter Kathrine Olldag har forladt Christiansborgs taktik og “tvangsfrikadeller”. Ved folketingsvalget i november opnåede hun ikke genvalg, men er nu tiltrådt som erhvervslobbyist i Industriens Hus uden en partilinje. "Det er nok friere hos DI," siger hun.

For godt en måned siden flyttede Kathrine Olldag ind på sit nye kontor i Industriens Hus.

“Jeg følte mig som en løve i et bur, for jeg holder virkelig af at arbejde med politik," siger hun.

Det tidligere folketingsmedlem er nu chefkonsulent for politisk udvikling i DI, men uden alle de uhensigtsmæssige aspekter fra hverdagen i toppolitik, fortæller hun.

“Der er ikke plads til fejltrin i politik. Man bliver hele tiden holdt øje med. Der er rigtig meget taktik, og du er hele tiden på,” siger hun og fortsætter:

“Det er nok friere i DI. På mange måder er det en federe politisk legeplads.”

Kathrine Olldag er stadig medlem af Radikale i dag. Siden 2019 var hun folketingsmedlem for partiet, men mistede sit sæde i Folketinget, da partiet gik ni mandater tilbage ved folketingsvalget i november 2022.

Inden da nåede hun at være skatteordfører for partiet fra 2019 til 2022. Et ordførerskab, der ifølge hende selv banede vejen kaffeaftaler og senere en stilling hos DI.

"Jeg fandt ud af, at mine politiske synspunkter overlapper med DI's målsætninger," siger hun.

Tegn på stress

Hun overvejede dog at trække stikket helt, inden hun takkede 'ja' til stillingen hos erhvervsorganisationen, fortæller hun.

“Du kender vel godt det der med, hvor nogen kommer til dig og siger ‘tak for sidst’: Man reagerer høfligt og kvitterer, men man aner i virkeligheden ikke, hvad personen hedder, eller hvem de er,” siger Kathrine Olldag, der beskriver situationen som tegn på stress.

Hun peger på en meget tætpakket hverdag i Folketinget som årsag til hukommelsessvigtet.

"Det eneste tidspunkt, du har fri på som politiker, er når du sover. Og selv der kan du have mareridt og drømme om Christiansborg,” siger Kathrine Olldag og fortsætter:

“Nu har jeg faktisk fri, når jeg har fri. Jeg har sågar været ude i min have og lave lidt ting på det seneste.”

Væk fra millionærskat og “tvangsfrikadeller”

Hun er også kommet langt væk fra det uhensigtsmæssige spil, der ifølge hende også er en del af livet på Christiansborg.

“Taktikken og tanken om timing kan ofte spænde ben for kreativiteten i politik,” siger Kathrine Olldag.

Den politiske spillebane er ifølge hende mere realistisk hos DI, fordi substansen fylder mere end taktikken.

“I et parti kan man gå ud og fyre noget af, selvom man godt ved, man aldrig får flertal for det. Enhedslisten har i årevis kæmpet for en millionærskat, men partiet ved godt, at det ikke kommer til at ske. Tvangsfrikadeller fra Dansk Folkeparti kommer heller ikke til at se dagens lys,” siger hun.

Uden at skulle forholde sig til tvangsfrikadellerne har hun mere tid til at fokusere på den rene politikudvikling. I øjeblikket går tiden med at forberede DI’s reaktion på Klimarådets anbefalinger til regeringens klimaindsatser, fortæller hun.

Her trækker hun på sin fortid, hvor hun som skatteordfører fra Radikale forhandlede en CO2-afgift for industrien og energisektoren. En afgift, som Klimarådet nu anbefaler at forhøje og fremrykke.

“Det er en skidegod aftale. Virksomhederne er villige til at omstille sig, og de er klar. Men de skal også have den nødvendige tid. Fingrene væk fra den aftale,” siger hun.

"Jeg står mere frit"

Hvis der er noget, Kathrine Olldag er uenig i, skal hun nu i mindre grad rette ind, fortæller hun.

"Jeg behøver jeg ikke følge partilinjen. Jeg står mere frit, i hvert fald i forhold til politiske budskaber. Der er så bare det andet benspænd, hvor jeg skal opveje mit forhold til min arbejdsgiver," siger hun.

Fri fra partilinjen skal Kathrine Olldag udvikle politik inden for blandt andet cirkulær økonomi, klima, og skat. Men det overordnede fokus er det samme, fortæller hun:

“I virkeligheden har mine personlige målsætninger ikke ændret sig særligt meget. Jeg vil gerne ændre verden.”

Forrige artikel EU klar med reform af det europæiske elmarked: “Forbrugerne vil være bedre beskyttede i de kommende år” EU klar med reform af det europæiske elmarked: “Forbrugerne vil være bedre beskyttede i de kommende år” Næste artikel Flertal står bag ny aftale om milliardstor Ukraine-fond Flertal står bag ny aftale om milliardstor Ukraine-fond
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.