Midt i skudsalve af spørgsmål om telefoner, lovede Mette Frederiksen at indkalde til drøftelser om offentlighedslov

Et samråd tirsdag formiddag bød på få svar om statsministerens sms’er og telefoner i hele minkforløbet, men til gengæld nyheder om, at partierne vil blive indkaldt til drøftelser om offentlighedslov, og at en undersøgelseskommission viser interesse for at få sms'er udleveret.

Slettede sms’er og udskiftede telefoner stjal det meste fokus, da justitsministeren og statsministeren tirsdag var indkaldt i samråd om opbevaring af e-mails og sms-beskeder.

Uden det dog førte til meget nyt.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, der havde indkaldt til samrådet, rundede selv mødet af ved at sætte ord på, hvad han mente Folketinget var blevet klogere på efter halvanden times udspørgen:

“Vi er blevet så meget klogere, at der stadigvæk tales fuldstændig i tåger fra statsministerens side, og det undrer mig egentlig, at statsministeren ikke fuldstændig faktuelt, sagligt, umiddelbart, præcist svarer på helt basale spørgsmål,” sagde Peter Skaarup til det usædvanligt velbesøgte samråd.

Han henviste blandt andet til, at adskillige ordførere på samrådet prøvede at komme nærmere et svar på, hvor mange telefoner Mette Frederiksen (S) har haft i sine cirka to et halvt år som statsminister.

Men Mette Frederiksen kunne gentage, at det har Statsministeriet “ikke et fuldstændigt overblik over”. Hun påpegede, at hun har haft “en række forskellige telefoner”, men afviste at komme nærmere om det for eksempel er flere eller færre end tre telefoner, fordi statsministeren ikke ønsker at give “cirka-svar”.

"Dybt bekymrende"

Statsministeriet har samlet set afleveret 11 iPhones og syv Ipads til Granskningskommissionen, samt relevante simkort og adgang til iCloud. Men det er uvist, hvor mange af dem, der har tilhørt Mette Frederiksen.

Statsministeren kunne heller ikke svare på, om den telefon hun havde i efteråret 2020, hvor beslutningen om at aflive alle mink blev truffet, er afleveret til politiet.

Det vakte en del foruroligelse i oppositionen.

“Det er dybt bekymrende, at man ikke engang ved, om den relevante telefon fra perioden oktober-november 2020, altså der, hvor man tog beslutningen om at alle mink skulle aflives, om den er afleveret i forhold til at få genskabt sms’erne,” sagde Alex Vanopslagh, politisk leder for Liberal Alliance.

Formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, påpegede, at netop den telefon er “fuldstændig relevant for at finde ud af, hvad der er sket i denne her periode”, og spurgte, om statsministeren i det mindste kunne forstå, at Folketinget nu sad tilbage med et større spørgsmålstegn, end før samrådet.

“Nej, det forstår jeg sådan set ikke, fordi jeg tror, at jeg allerede den 3. november (2021, red.) afholdt et pressemøde, hvor vi sagde præcist det her. Så det er så en viden, man har haft i mere end en måned, som man i dag bliver overrasket over,” lød svaret fra Mette Frederiksen.

Drøftelser om offentlighedslov

Samrådet kom dog også kortvarigt omkring andre beslægtede temaer.

For eksempel offentlighedsloven, hvor justitsminister Nick Hækkerup fortalte, at der er “en proces, som går på i øjeblikket”, og at der er “en snak om offentlighedsloven og hvordan den skal indrettes fremadrettet”. Mette Frederiksen kunne samtidig bekræfte, at “der indkaldes til drøftelser” herom.

Justitsministeren fortalte desuden, at Undersøgelseskommissionen om Skat i forlængelse af den seneste tids debat har henvendt sig til de relevante ministerier om blandt andet sms’er.

“Så der er da et arbejde i forlængelse af det, der foregår nu, på at se på nogle af de andre undersøgelser, der har været,” sagde Nick Hækkerup, der ikke kunne dy sig for at sende en slet skjult stikpille ud i lokalet til oppositionen:

“Vi har jo været igennem nogle, hvor der i hvert fald ser ud til at være nogle slip i de informationer, som er stillet til rådighed for kommissionerne.” 

Se hele pressemødet i toppen af artiklen.

Forrige artikel Se spørgetimen: Frederiksen vil ikke svare på, om hun læste sine minkpapirer med advarsel før afgørende pressemøde Se spørgetimen: Frederiksen vil ikke svare på, om hun læste sine minkpapirer med advarsel før afgørende pressemøde Næste artikel Mette Frederiksen om nye restriktioner: Det er en forsinkelsespakke Mette Frederiksen om nye restriktioner: Det er en forsinkelsespakke
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.