Justitsministeriet opsiger aftale med omdiskuteret vagtfirma

Vagtservice Danmark er blevet opsagt i flere ministerier, efter Justitsministeriet har vurderet, at firmaet har brudt vilkårene for kontrakten.  

Det er ikke længere Vagtservice Danmark, der står for sikkerheden i ministerierne på Slotsholmsgade i København.

Justitsministeriet har valgt at opsige aftalen med firmaet, som af ministeriet vurderes at have brudt kontraktens vilkår på væsentlige punkter. 

Vagtservice Danmark har siden efteråret 2020 haft opgaven med at levere vagtydelse for en række ministerier, fordi firmaet vandt et udbud med den mest fordelagtige pris.

Men nu stopper samarbejdet altså både med Justitsministeriet, Erhvervsministeriet, Miljøministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Udlændinge- og Integrationsministeriet.

”Der har været flere tilfælde af manglende overholdelse af de aftalte leverancer og kontraktens vilkår, og summen af mangler fører til, at det er opfattelsen, at der er tale om væsentlig misligholdelse af aftalen,” skriver Justitsministeriet til Altinget og oplyser, at der i stedet er indgået en aftale med G4S, som nu har overtaget vagtydelserne i de pågældende ministerier.

Beskyldes for underbetaling
Vagtservice Danmark er medlem af Arbejdsgiverforeningen KA og har overenskomst med Det Faglige Hus. Og ad flere omgange siden 2018 er firmaet – der tidligere hed Alliance Security Services – blevet beskyldt for at underbetale sine medarbejdere.

Kritikken er blandt andet kommet fra Dansk Industri (DI) og Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening (VSL), som mener, at firmaet skylder 259.121 kroner til nuværende og tidligere medarbejdere.

Derudover har Altinget senest kunnet fortælle, hvordan medarbejdere har følt sig presset til at tage syge på arbejde, og at Vagtservice Danmark nu bliver undersøgt af Statens Kontrolenhed for Arbejdsklausuler.

Alle beskyldningerne blev her afvist af Vagtservice Danmarks direktør, Henrik Franck, som understreger, at firmaet overholder gældende lovgivning. 

Økonomistyrelsen, der en ansvarlig for statens leverandører, undersøgte senest i 2019 Vagtservice Danmarks priser og lønninger.

Her blev det vurderet, at der ikke var grundlag for at udelukke Vagtservice Danmark fra udbuddet, fordi firmaet efterlevede arbejdsklausulen. Vagtservice Danmark fik herefter en plads på statens vagtaftale og kan fortsat benyttes af statslige institutioner. 

Direktør Henrik Franck ønsker ikke at kommentere Justitsministeriets opsigelse af aftalen, eller hvordan firmaet forholder sig til sagen.

Altinget har også bedt Justitsministeriet uddybe de konkrete omstændigheder vedrørende opsigelsen, men det har ministeriet afvist.

,

Forrige artikel SF’er skal forhandle EU’s nye regler om løngennemsigtighed: SF’er skal forhandle EU’s nye regler om løngennemsigtighed: "Banebrydende" tiltag kan lukke løngabet mellem mande- og kvindefag Næste artikel Nye tal afslører større udledninger fra biogasanlæg i landbruget: Nye tal afslører større udledninger fra biogasanlæg i landbruget: "Det er en bombe ind i forhandlingerne"
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.