Dansk Erhverv til en ny regering: Lad næste generation kommer til i de familieejede virksomheder

Det kræver gode rammevilkår, hvis næste generation skal kunne overtage ejerledede virksomheder. Men der er for stor usikkerhed, fordi værdiansættelserne ikke ligger fast og skattesatserne svinger. Derfor skal de nye folketing kigge rammerne igennem, skriver Carl Andersen.

Folketingsvalget er ovre, og et nyt folketing er blevet sammensat. Vi er mange, som venter i spænding på, at der også kan dannes en ny regering. Her er det vores klare opfordring, at denne regering er både ambitiøs, reformvillig og handlekraftig. Også når det kommer til de familieejede virksomheders rammevilkår.

Det er vigtigt for de familieejede virksomheder, at en ny regering vil styrke dansk konkurrenceevne ved at sikre bedre vilkår for generationsskifte. Den nuværende situation, hvor skattemyndighederne har vide beføjelser til at værdiansætte virksomheder baseret på skøn om fremtiden, gør det praktisk umuligt for virksomhederne at forberede sig på et kontrolleret generationsskifte på objektive vilkår.

Ved at genindføre en model for skematisk værdiansættelse vil det højne forudsigeligheden, retssikkerheden og øge betalbarheden for virksomhederne. Ligeledes er det nødvendigt med er servicetjek af den såkaldte ”pengetanksregel”, da den i dag rammer aktive og solide danske ejendomsvirksomheder ekstremt hårdt. Det kan kun være i alles interesse at finde løsninger på dette.

Stor usikkerhed om rammevilkårene
Center for Ejerledede Virksomheder ved Copenhagen Business School har tidligere kortlagt, hvordan over 30 procent af ejerlederne med beskæftigede er over 55 år gamle. I landbruget er det 7 ud af 10 ejere. Samtidig med at ejerne bliver ældre, står der over 200.000 sønner og døtre bag ejerlederne som potentielt kan drive virksomhederne videre i næste generation. Der er altså en brændende platform.

Det ser bare ikke ud til, at næste generation kommer til foreløbig. Et kontrolleret generationsskifte kan godt tage 5-10 år, og under halvdelen af ejerlederne over 65 år har en færdig plan for fremtiden for dem, deres virksomhed og dens ansatte. Da de +65-årige står i spidsen for over 4.100 virksomheder med over 41.500 ansatte er det ikke uvæsentligt for beskæftigelsen og erhvervsstrukturen. Hertil er landbruget endda ikke indregnet.

Udfordringen er, at der siden 2015 har været stor usikkerhed om rammevilkårene for generationsskifte af virksomheder. Værdiansættelserne ligger ikke fast, skattesatserne svinger og de politiske meldinger er uklare.

Hele 25 procent af ejerlederne siger, at problemer med afklaring af virksomhedens værdi er en afgørende årsag til, at de endnu ikke har generationsskiftet. Det er uholdbart og noget, der skal findes politiske løsninger på i det nye folketing.

Det er en bunden opgave, medmindre man vil gamble med tusindvis af danske virksomheder og arbejdspladser i hele landet. Næste generation er klar til at investere i grøn omstilling, lokale arbejdspladser og gode arbejdsforhold. Men det kræver at der er gode rammevilkår så de familieejede virksomheder fortsat kan sikre vækst, velstand og velfærd.

{{toplink}}

Forrige artikel TDC NET: Virksomhederne må træde i karakter nu, for klimakrisen holder ikke pause til COP28 TDC NET: Virksomhederne må træde i karakter nu, for klimakrisen holder ikke pause til COP28 Næste artikel Dansk Metal: Robotter kan sikre industriens fremtid, men Danmark sakker bagud Dansk Metal: Robotter kan sikre industriens fremtid, men Danmark sakker bagud
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.