Benny Engelbrecht: Alt tyder på opsving for luftfartsbranchen efter corona

Lufthavne verden over ligger stort set øde hen, men der forventes at komme et økonomisk opsving i branchen på den anden side af pandemien. Alt tyder på, at der er stor lyst til at rejse, så snart det er muligt, skriver Benny Engelbrecht (S).

Få brancher er ramt så hårdt af corona som luftfarten. 

Rejseaktiviteten har været mere end lav i det seneste år, og vi har derfor også mistet vigtige flyruter fra Danmark og ud i verden. Lufthavne verden over ligger stort set øde hen, men heldigvis begynder vi at kunne se frem mod en tid, hvor coronavirus bliver en mindre hyppig passager, og der kan blive plads til os andre igen.

I 2020 prøvede vi at sætte gang i luftfarten igen med en luftfartspakke. Pakken skulle ikke alene gavne luftfartsselskaberne, men primært understøtte mobiliteten særligt for erhvervslivet, som naturligt har haft behov for at opretholde deres erhvervsrelationer, hvorved ordningerne havde til hensigt at understøtte brede dele af dansk økonomi. Støtteordningen var tilgængelig for alle luftfartsselskaber, der ville flyve en flyrute fra en dansk lufthavn.

Holder hånden under branchen
Det viste sig desværre, at tiden ikke var den rette for luftfartspakken, og at aktivitetsniveauet i luftfartssektoren fortsat er meget lavt.

Det er også derfor, at vi har holdt hånden under de danske selskaber og ansatte med massive hjælpepakker, hvor der er godkendt støtte til luftfartsbranchen på omkring 1.700.000.000 kroner.

Regeringen har også sammen med Flyvebranchens Personale Union etableret en pulje på 20 millioner kroner målrettet de piloter, der har mistet deres job under covid-19.

Puljen er til dække deres udgifter for fastholde af deres pilotlicens. Det er alt sammen med til at sikre, at vi har en flybranche, der er klar til at indtage luftrummet igen, så snar muligheden kommer, og vi deler håbet om, at det er lige om lidt.

Opsving på den anden side af krisen
Jeg er sikker på, at luftfartsbranchen vil nyde rigtig godt af det økonomiske opsving, som bliver forudsagt på den anden side af pandeminen.

Danskerne har blandt andet fået udbetalt deres indefrosne feriepengene, og alt tyder på, at der er stor lyst til at rejse, så snart det er muligt. 

Som en del af luftfartspakken har vi også afsat midler til at skubbe på opsvinget med billige billetter til for eksempel ældre og studerende, når vi er tættere på en normalisering.

Der må ikke være tvivl om, at regeringen og Folketingets partier er meget optaget af at passe på den danske luftfart. Og jeg deler ligesom rigtig mange andre ønsket om, at vi snart igen kan få luft under vingerne.

Forrige artikel AE: Kære reformkommission, her er tre uddannelsesudfordringer, vi skal løse AE: Kære reformkommission, her er tre uddannelsesudfordringer, vi skal løse Næste artikel Nyt Europa: EU's genopretningsplan revolutionerer samfundet mere end corona Nyt Europa: EU's genopretningsplan revolutionerer samfundet mere end corona
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.