Alternativet: Danmark har brug for innovationer, der flytter os i en mere bæredygtig retning

Entreprenørskab skal være en central byggesten i Danmarks økonomiske og sociale transformation. Derfor burde vi løfte de politiske ambitioner for iværksætteri og forankre den kommende iværksætterstrategi i Statsministeriet, skriver Sascha Faxe og Jonathan Ries (ALT).

Mens vi venter på en ny politisk iværksætterstrategi fra regeringen, er lande som Spanien allerede år foran os.

Spanien lancerede i 2021 en national strategi, som er forankret på premierminister-niveau. Herhjemme skal vi til at debattere vores egen iværksætterstrategi, som bør udvide forståelsen af at være iværksætter, så flere begiver sig ud i det.

Danmarks alt for høje ressource- og CO2-aftryk, kombineret med mistrivsel blandt unge og voksne, kalder på en transformation af vores samfund.

Vi har brug for innovationer for vores samfund, som flytter os væk fra business-as-usual i en langt mere bæredygtig retning.

Entreprenørskab skal være en central byggesten i Danmarks økonomiske og sociale transformation. I den forbindelse burde vi løfte de politiske ambitioner omkring iværksætteri og forankre den kommende iværksætterstrategi i Statsministeriet.

Ligesom i Spanien burde den kommende strategi have adskillige delmål, som regeringen løbende følger op på og rapporterer om fremdriften.

Ny strategi skal favne bredt

I første omgang har vi i Danmark brug for at udvide iværksætterbegrebet.

Iværksætteri er ikke kun apps og data-startups med skalerbarhed som hovedformål. Unicorn-status eller et hurtigt “exit” er heller ikke et formål for mange iværksættere.

Også håndværkere med deres egen virksomhed eller personer i ældrepleje med deres eget cvr-nummer er iværksættere.

Det er vigtigt, at den kommende iværksætterstrategi favner bredden af iværksætteri. 

Hvis flere skal tage skridtet som iværksættere skal vi italesætte et godt iværksætterliv som noget andet end et, der har en plus 100-timers arbejdsuge og grådige investorer som den eneste finansieringskilde.

Den nuværende kultur om iværksætteri afskrækker mange fra at gå iværksættervejen. Vi har brug for en anden måde at italesætte iværksætteri på for at skabe mere diversitet i form af køn, baggrund, alder, branche, virksomhedsform, formål og investorer.

Vores samfund kalder på sociale innovationer

Mange er tiltrukket af andet end økonomisk profit og en hurtig exit. Der skal være andre formål end den økonomiske bundlinje.

Mange erhvervsdrivende motiveres af at arbejde med den miljømæssige og sociale bundlinje.

Som eksempel får socialt iværksætteri ikke meget opmærksomhed, og det er stort set umuligt at skalere som non-profit. Selvom den stigende mistrivsel i vores samfund netop kalder på flere innovationer på det sociale område.

Løsninger skal ikke alene være drevet af profit.

Mange iværksættere vil også gerne beholde kontrollen i virksomheden i stedet for at afgive den til investorer. I den forbindelse er flere erhvervsdrivende også interesseret i at se på andre selskabsformer.

Socioøkonomiske eller demokratiske virksomheder er bare to eksempler. Det kræver blandt andet andre typer af investorer, flere unge og kvindelige bestyrelsesmedlemmer og andre typer af mentorer.

For få kvindelige iværksættere

Desuden har Danmark alt for få kvinder, der vil starte deres egen virksomhed.

Ved en åben høring om iværksætteri på Christiansborg var Susanne Toftgård Nielsen, partner i Nordic Female Founders, fremragende i at adressere barriererne.

Der er den ovennævnte kultur, som vil tage tid at ændre. Et andet område, som man egentlig nemt kunne løse, er en kæmpe stopklods lige nu, og det er finansiering.

Kvindelige iværksættere har stadig alt for svært ved at finde finansiering til deres forretningsideer. Når banker eller investorer ikke løfter den opgave, bør de offentlige fonde og støtteprogrammer fylde det hul.

{{toplink}}

I Danmark halter vi efter, når det kommer til finansiering af selvstændige og investeringer i startups.

Også her har Spanien en ambition om at udvide investeringer gennem seed-investeringer, kvindelige investorer, pensionsselskaber, såkaldte ’family offices’, lån, videnstransfer, open innovation og alternative markeder.

I Alternativet har vi tidligere foreslået at lette adgang til finansiering gennem forskellige crowdfunding-modeller.

I Spaniens nationale mission for at forbedre rammerne for entreprenørskab sættes der fokus på både produktive og skalerbare sektorer, men også på det brede erhvervsliv til at bære innovationer.

Det betyder med andre ord, at der arbejdes med både et national netværk af entreprenørskabscentre, initiativer til at støtte startups skalerbarhed og flagship støtteprogrammer til forskellige sektorer.

Hvis vi vil komme op på samme ambitionsniveau som Spanien, skal vi udvide iværksætterbegrebet og forankre entreprenørskab bedre på Christiansborg. I Alternativet ser vi frem til at drøfte ambitionerne med de andre partier på Christiansborg i starten af 2024.

{{toplink}}

Forrige artikel DI Digital og Digital Dogme: Danmark står overfor et AI-drevet erhvervseventyr – hvis vi har den uddannelsespolitiske vilje DI Digital og Digital Dogme: Danmark står overfor et AI-drevet erhvervseventyr – hvis vi har den uddannelsespolitiske vilje Næste artikel  2030-panelet: Der er røde advarselslamper på grønne verdensmål - regeringen må skride til handling 2030-panelet: Der er røde advarselslamper på grønne verdensmål - regeringen må skride til handling
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.