Teleselskab: Hele Danmark taber, når regeringen udelader 5G i ny digitaliseringsstrategi

Det er svært at forstå, hvorfor 5G ikke er tænkt ind i regeringens nye digitaliseringsstrategi. For 5G kan være med til at løse en række af vores tids største samfundsudfordringer. Vi har som samfund ikke råd til at ignorere opgraderingen, skriver Morten Christiansen fra teleselskabet 3.

Regeringen har netop fremlagt deres nye digitaliseringsstrategi, der skal sætte retningen for Danmarks digitale udvikling.

Med 25 konkrete initiativer vil regeringen frem mod 2027 investere 800 millioner kroner i udviklingen af en bedre digital fremtid for både borgere og virksomheder. En flot og vigtig ambition, som jeg kun kan bakke op om.

Alligevel sidder jeg tilbage med en stor undren: For på strategiens i alt 28 sider fremgår 5G ikke én eneste gang. Ikke ét sted står 5G-teknologien nævnt som en del af løsningen for Danmarks digitale udvikling – og kan det virkelig passe? Desværre lader det til at være tilfældet.

{{toplink}}

Dette er især mærkværdigt, når selvsamme regering i foråret udgav en redegørelse om Danmarks digitale vækst, hvor 5G ad flere omgange fremhæves som nøglen til, at Danmark kan udvikle og tage nye digitale løsninger i brug – eksempelvis automatisering og brugen af robotter.  

Taberne er os alle

Ved at være en internetbaseret kombination af fiber- og mobilteknologi giver 5G lynhurtig hastighed sammenlignet med 4G, som mange af os kender i dag.

Dertil kan 5G nemt udrulles til hele landet og rumme langt flere enheder sammenlignet med 4G, hvilket er væsentligt, når flere og flere elementer i vores hverdag kobles på internettet. 

I det store hele kan det for mange danskere måske virke som en ubetydelig detalje, at 5G ikke står nævnt i strategien. Men sagen er, at hele Danmark taber, når vi ikke tænker 5G ind som en helt afgørende faktor i vores digitale fremtid.

For udrulningen af 5G til hele Danmark vil ikke kun cementere, at vi herhjemme har en absolut førerposition sammenlignet med resten af verden, når det kommer til den digitale udvikling og dagsorden. Det vil også være med til at løse en række af vores tids største samfundsudfordringer, som lige nu truer fremtidens velstand og velfærd.

Et hurtigere sundhedsvæsen

Kigger man alene på vækst, vurderer konsulenthuset Accenture, at 5G har potentialet til at skabe en BNP-vækst på 17 milliarder euro og op til 400.000 afledte jobs i perioden 2021-2025 alene i Danmark.

Det er store summer, som jeg hverken mener, vi må eller skal gå glip af.

Samtidig kan 5G-teknologien også være med til at skabe en bedre hverdag for os alle. 5G vil eksempelvis kunne hjælpe vores pressede sundhedsvæsen ved at muliggøre fjernovervågning af patienter i realtid og hurtigere transmission af medicinske data. Det kan forbedre adgangen til sundhedspleje – især i landdistrikterne – og dermed skabe et mere lige sundhedsvæsen for alle danskere uafhængigt af postnummer.

{{toplink}}

Generelt har 5G et stort potentiale, når det kommer til at understøtte de institutioner, der binder vores samfund sammen og på den måde holde hånden under vores offentlige sikkerhed.

Blandt andet kan mobilnettet ved 5G nemlig opdeles i flere virtuelle net, som opererer uafhængigt af hinanden. På den måde kan vores mest samfundskritiske institutioner, såsom hospitaler, have sit eget pålidelige netværk, der opererer uafhængigt og selvstændigt.

Hvorfor mangler vi 5G?

Med de gevinster i mente er det svært at forstå, hvorfor 5G ikke er tænkt ind i Danmarks nye digitaliseringsstrategi.

For mig at se er fordelene ikke til at tage fejl af. Derfor er spørgsmålet, om regeringen mener, at vi som samfund har råd til at lade være?

Lad os nu være fremadsynede og ambitiøse på Danmarks vegne. Vi står med en enorm potent, ny teknologi i hænderne. Lad os ikke smide de helt åbenlyse gevinster på jorden, som 5G fører med sig – for i sidste ende, er det os alle, der taber.

{{toplink}}

Forrige artikel Innovationsfonden: Kunstig intelligens potentiale i forskningen er enormt – hvis vi formår at håndtere faldgruperne Innovationsfonden: Kunstig intelligens potentiale i forskningen er enormt – hvis vi formår at håndtere faldgruperne Næste artikel Deloitte: Om ti år har alle borgere en personlig digital assistent Deloitte: Om ti år har alle borgere en personlig digital assistent