Innovation Centre Denmark: Sundhedssektorens eksport er fem-doblet på 20 år

KOMMENTAR: I løbet af de seneste 20 år er sundhedssektoren blevet en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi, og i dag er sundhed et af Danmarks største og mest konkurrencedygtige eksporterhverv. På 20 år er eksporten mere end femdoblet.

Af Joan Hentze
Executive Director, Innovation Centre Denmark, Boston

Eksporten inden for sundhedssektoren er i løbende priser – steget fra under 20 milliarder kroner i 1996 til 107 milliarder kroner i 2016. Den hastige stigning betyder, at sundhed i dag udgør 13 procent af den samlede danske vareeksport.

USA er en af de vigtigste samarbejdspartnere for den danske sundhedssektor, og Boston og New York spiller i stigende grad en særlig rolle for biotekvirksomhederne.

Kendall Square i Boston-forstaden Cambridge er kendt som verdens mest innovative kvadratkilometer og er hjemsted for mere end 500 startups og mere end 1.000 biotekvirksomheder. Her har det danske innovationscenter haft adresse siden åbningen sidste efterår. Også Eksportrådets sundhedsteam i Nordamerika vokser, hvilket afspejler den førerplads, som Danmark har taget i global sundhed.

Boston er akademisk – New York er finanser

Staten Massachusetts har længe været ledende inden for energi og bæredygtig innovation og teknologi, og de seneste år er staten blevet verdenskendt for forskning og innovation på sundhedsområdet, og det går stærkt.

Boston er også hjemsted for et blomstrende iværksætterøkosystem. På en kaffebar i Boston-området kan man lytte til summen af nye ideer, nye paradigmer og interessante emner inden for biovidenskab og teknologi.

Boston-økosystemet er baseret på dets akademiske struktur, hvorimod New York ganske vist også har en stærk akademisk base, men New York er mest kendt for at være USA’s – og endda verdens – økonomiske epicenter.

Flere og flere danske virksomheder åbner kontor i Boston for at kunne finde verdensledende samarbejdspartnere og møde førende kliniske og tekniske eksperter og erfarne management-fagfolk inden for biovidenskab.

Men i sidste ende fører det dem typisk også til New York og New York Tri-State-område, hvor virksomheder også finder kapital og store pharmainvestorer.

Konference for dansk-amerikansk bioteksamarbejde

DKBIO, Danmarks førende biotekkonference for danske sundhedsvirksomheder med interesse i USA, afholdes i 2020 for femte år – og interessen for deltagelse er voksende.

I 2016 deltog under 10 danske biotekvirksomheder, og i 2020 ser det ud til, at mere end 30 danske biotekvirksomheder rejser til New York 2. og 3. april.

DKBIO trækker også for fonde, børsnoterede virksomheder samt mellemstore og nyetablerede danske virksomheder. DKBIO bringer virksomheder og stakeholders sammen fra dansk og amerikansk side og fokuserer på at behandle de essentielle spørgsmål, der berører alle danske sundhedsvirksomheder, specielt omkring samarbejde og partnerskaber, forretningsudvikling, innovation.

Vigtigst af alt er dog kapitalindsamling, hvorfor konferencen igen afholdes i New York, om end i tæt samarbejde med Bostons investornetværk. Som noget nyt arbejdes der også på at bringe store spillere ind fra Houston, Toronto og Washington DC i 2020.

Målet er at bringe nye banebrydende sundhedsløsninger til patienter hurtigst muligt og derved bidrage til at styrke den ambition, som vækstteamet for sundhedsindustriens har, om at fordoble eksporten i 2025.

Forrige artikel Debat: Vi har mistet overblikket over digitaliseringen Debat: Vi har mistet overblikket over digitaliseringen Næste artikel Tredjeplads i Altinget og Dansk IT's debatkonkurrence: Åbenhed er nøglen til big data-succes Tredjeplads i Altinget og Dansk IT's debatkonkurrence: Åbenhed er nøglen til big data-succes