Nyt partnerskab skal udfordre grundlaget for regeringens digitaliseringsstrategi

Regeringen forventer at være klar med sin længe ventede digitaliseringsstrategi i slutningen af 2021. Derfor lancerer regeringen et digitaliseringspartnerskab med 26 eksperter, som skal udfordre grundlaget i strategien og se mulighederne i krisen. Præsentationen foregik under kaotiske omstændigheder, da finansminister Nicolai Wammen (S) efter få minutter blev afbrudt af en brandalarm. 

"Brandalarmen er aktiveret. Forlad venligst bygningen."

Blot få minutter efter finansminister Nicolai Wammen (S) havde taget ordet for at præsentere regeringens nye digitaliseringspartnerskab, blev han afbrudt af brandalarmen i Industriens Hus. 

"Fremtiden er lige foran os," nåede ministeren at fremstamme, før de kaotiske scener udspillede sig. 

Den storstilede præsentation blev derfor sat i stå, før finansministeren havde nået at give ordet videre. 

Efter omkring 20 minutters ventetid vendte Nicolai Wammen dog tilbage med følgende ord: 

"Man fristes til at sige, at brandalarmen illustrerer den brændende platform, vi står med, men det er nok for meget af det gode," sagde finansministeren før, han gav ordet ordet videre til erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Hverken sirener, brandalarmer eller andre forstyrrelser ændrer dog ikke på regeringens budskab:

Coronakrisen har ramt danske virksomheder hårdt, men også understreget vigtigheden af digitale løsninger.

Derfor lancerer regeringen et digitaliseringspartnerskab, der skal levere anbefalinger til, hvordan danske selskaber og den offentlige sektor kan udnytte digitaliseringen bedre.

Partnerskabets 26 eksperter skal udfordre regeringen, og i sidste ende skal anbefalingerne bruges til regeringens længe ventede digitaliseringsstrategi, som først bliver præsenteret i sidste del af 2021.

"Vores stærke position må ikke blive en sovepude. Derfor etablerer vi nu digitaliseringspartnerskabet, som med anbefalinger skal udfordre og styrke grundlaget for regeringens kommende digitaliseringsstrategi," lyder det i en meddelelse fra Nicolai Wammen. 

Han varsler samtidig, at digitalisering får en central rolle i regeringens reformspor.

"Den digitale dagsorden er helt central i regeringens reformspor, og det er helt afgørende for danske virksomheder, vores konkurrenceevne og for dansk økonomi i det hele taget, at vi fastholder vores position som et af de lande i verden, der er længst med digitaliseringen. Samtidig er den digitale omstilling tæt forbundet med den grønne omstilling. Så der er tale om et win-win," lyder det fra finansministeren. 

Mærsk-formand i spidsen
A.P. Møller Mærsks bestyrelsesformand, Jim Hagemann Snabe, er udpeget som formand for digitaliseringspartnerskabet.

"Det handler om at sætte i gear og komme godt ud af det sving, vi har været i under corona. Og gerne hurtigere ud end andre lande. Hvis det ikke var en brændende platform, som den alarm gav os tidligere, så er det i hvert fald et brændende ønske eller en brændende ambition om at komme styrket ud af det sving," sagde Jim Hagemann Snabe under præsentationen.

Partnerskabet består af 26 medlemmer. 

Medlemmerne omfatter blandt IT-Branchens topchef, Natasha Friis Saxberg, KMD-bossen Eva Berneke, Ørsteds administrerende direktør, Mads Nipper, Microsofts danske topchef, Nana Bule og Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi.

Medlemmerne af partnerskabet skal løbende frem til efteråret komme med anbefalinger og udvikle ideer til en samlet digitaliseringsstrategi, som regeringen forventer at præsentere sidst i 2021.

Konkret skal partnerskabet bidrage med anbefalinger til, hvordan regeringen får danske virksomheder styrket ind i en digital fremtid, og hvordan vi som samfund sikrer fremtidens digitale erhverv og arbejdspladser.

Formålet er at fastholde Danmark som et digitalt foregangsland og udstillingsvindue, som kan sikre fremtidig dansk eksport af digitale løsninger og teknologi.

"I Danmark har vi mange virksomheder, som er rigtig gode til digitale løsninger. Men jeg er også klar over, at en digital omstilling kan være et stort bjerg at bestige – især for små og mellemstore virksomheder. Derfor er det vigtigt, at vi samarbejder med erhvervslivet om en digitaliseringsstrategi, så vi kan dele erfaringer og kompetencer med hinanden og forhåbentlig inspirere endnu flere til at starte en digital omstilling," lyder det fra Simon Kollerup, der fortsætter:

"Fordi digitaliseringen styrker vores virksomheders konkurrenceevne, skubber på den grønne omstilling og skaber sunde danske virksomheder og arbejdspladser. Det skaber kort sagt velstand."

Hovedstadens Beredskab måtte i aktion, da regeringens præsentation blev afbrudt af en brandalarm i Industriens Hus. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Fem hovedspor
Partnerskabet skal drøfte og komme med anbefalinger på strategisk niveau til regeringen inden for fem hovedspor.

Landets største erhvervsorganisation, DI, har to repræsentanter i digitaliseringspartnerskabet. 

Der er tale om administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen og branchedirektør for DI Digital, Rikke Hougaard Zeberg.

Nye tal fra DI viser, at dansk erhvervsliv på bare et år har tabt 220 milliarder kroner i omsætning på grund af covid-19.

Digitaliseringen er, ifølge DI, en af nøglerne til at indhente det tabte land – og mere til.

"Danmark har som samfund klaret sig bedre gennem coronakrisen end så mange andre lande. Jeg er ikke i tvivl om, at det blandt andet skyldes, at vi er et af verdens mest digitaliserede samfund. Den position skal vi bevare, og vi skal bruge erfaringerne fra coronakrisen til at tage næste skridt til at gøre vores velfærdsservices endnu bedre og til at gøre vores virksomheder endnu mere konkurrencedygtige," udtaler Lars Sandahl Sørensen.

Også landets tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen, der nu er topchef for Dansk Erhverv, har fået plads i partnerskabet.

"Det er vigtigt, at vi styrker Danmarks konkurrencekraft og robusthed og gør vores tradition for ansvarlighed til en konkurrencefordel. Danmark er er et af verdens meste digitale lande, og vi besidder en stor digital handlekraft. Derfor er godt, vi nu kommer i gang med en national strategi, for det er afgørende for vores vej ud af krisen og ind i fremtiden," melder Brian Mikkelsen. 

Konkret foreslår Dansk Erhverv, at der i strategiarbejdet særligt kommer fokus på uddannelse og digitale kompetencer, reformering af offentlige it-systemer, øget anvendelse af blandt andet IoT og kunstig intelligens – til at skubbe på den grønne omstilling, flere midler til forskning og innovation samt at booste den digitale omstilling i SMV'erne.

Forrige artikel Dansk Folkeparti vil sløjfe 'fantomskat' på salg af virksomheder Dansk Folkeparti vil sløjfe 'fantomskat' på salg af virksomheder Næste artikel Ny temadebat: Skal online platforme bidrage økonomisk til mediebranchen? Ny temadebat: Skal online platforme bidrage økonomisk til mediebranchen?