Borgerpaneler i EU er et frisk pust til en fjern og topstyret verden

EU’s borgerpaneler har været et vink med en vognstang om, at der reelt er et ønske om en mere gennemsigtig og borgerinddragende debat om fremtidens Europa. Så mangler vi bare, at resten af borgerne i EU hører om panelerne, skriver Mette Frobenius.

”Konferencen om Europas fremtid” er nået til vejs ende. Konferencen var tænkt som en række EU-debatter, hvor tilfældigt udvalgte borgere fra alle 27 medlemslande mødtes og udvekslede ideer, og var med til at sætte kursen for vores fælles fremtid.

I weekenden mødtes omkring 500 af de 800 deltagere for sidste gang i Bruxelles for at samle op på processen. Til stede var også repræsentanter for Rådet, Kommissionen og Parlamentet.

De mange europæiske borgere har været delt i mindre grupper, der dels har mødtes i forskellige europæiske byer, og dels har mødtes online, og deres arbejde er mundet ud i 49 konkrete forslag. Og som noget nyt var der særligt fokus på unges deltagelse, så en tredjedel af de deltagende var under 25 år. Et syn man ikke normalt møder til EU-debatter ude i landet.

Login