Hollænderne sætter EU på prøve med ny folkeafstemning

EU-DEMOKRATISK: Hollandsk folkeafstemning om en EU-aftale med Ukraine står til at blive en gyser for landets politiske ledelse. Men græsrødder glæder sig over, at en beslutning truffet i lukket EU-regi nu lægges ud til borgerne.

BRUXELLES: Da Altinget fanger Bart Nijman på mobilen, sidder han i kampagnebussen i den mellemstore by Nijmegen i slutspurten på sin valgturné, inden hollænderne i næste uge går i stemmeboksen for at kaste deres dom over den handels- og associeringsaftale med Ukraine, som EU har indgået.  

Nijman står i spidsen for GeenPeil, kampagneafdelingen af den populistiske og populære satiriske nyhedsblog GeenStijl, der har mere end en lille aktie i, at hollænderne overhovedet skal til urnerne 6. april, efter det lykkedes dem at indhente 427.939 gyldige underskrifter for en folkeafstemning.

Kampagnen, der føres sammen med EU-skeptikerne i tænketanken Forum voor Democratie og foreningen Burgercomité EU, er den første af sin art, efter en ny lov 1. juli 2015 åbnede for, at et minimum af 300.000 underskrifter kunne fremtvinge en folkeafstemning om nye politiske tiltag. 

Login