VK vil overproduktion af sukker til livs

Den danske regering støtter en reform af markedsordningen for sukker med en markant prisnedsættelse og afskaffelse af kvotereguleringen, oplyser fødevareministeren til Folketinget.

"Den danske regering støtter en reform af markedsordningen for sukker med en markant prisnedsættelse og afskaffelse af kvotereguleringen. En sådan reform vil uden tvivl reducere EU’s sukkerproduktion og dermed EU’s eksport af sukker, hvilket generelt vil give udviklingslandene øgede eksportmuligheder", skriver fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) i et svar til Folketingets Fødevareudvalg og tiføjer:

"Man skal dog være opmærksom på, at en sådan reform umiddelbart må forventes at reducere eksportindtægterne for en række af de udviklingslande, der eksporterer sukker til EU under præferenceaftaler uden importtold, hvilket vil sige til EU’s interne priser. Det drejer sig om de såkaldte AVS-lande og Indien." Den danske minister oplyser, at EU-Kommissionen til juni fremlægger en rapport om en sukkermarkedet:

"Det forslag til reform af den fælles landbrugspolitik, som blev fremlagt i januar i år, indeholder ingen reform af markedsordningen for sukker. EU-Kommissionen er imidlertid i henhold til den fælles markedsordning for sukker forpligtet til i 2003 at fremlægge en rapport på baggrund af en analyse af markedssituationen, kvotesystemet, priserne og forholdet mellem de forskellige erhvervsgrene inden for sektoren samt en analyse af konkurrencen som følge af EU's internationale forpligtelser."

Login