Aldrig har kvinder fyldt så meget på Borgen som nu. Men mændene styrer stadig finanspolitikken

Det ærgrer folketingsmedlemmer og organisationen Kvinfo, at der i mange af Folketingets udvalg er en skæv og stereotyp fordeling mellem mænd og kvinder. At flere kvinder er blevet valgt til Folketinget, har ikke ændret på udviklingen.

En større andel af kvinder på Christiansborg har ikke ændret på en ulige kønsfordeling i Folketingets udvalgsstruktur.

Arbejdsfordelingen er tydelig: Mændene tager sig af de økonomiske områder i Finansudvalget og Skatteudvalget, mens kvinderne dominerer på antal i Socialudvalget og Ligestillingsudvalget.

Samlet set er 43,6 procent af folketingsmedlemmerne kvinder. Det er første gang nogensinde, at antallet af kvinder har oversteget 40 procent. Men udviklingen skinner altså ikke igennem i flere af udvalgene.

Finansudvalget består eksempelvis af tre kvinder og 14 mænd, mens Socialudvalget består af 21 kvinder og otte mænd.

Selvom kønsfordelingen langt fra er ny, er det alligevel noget, der ærgrer SF's Lisbeth Bech-Nielsen, som både sidder i Finansudvalget og Skatteudvalget.

"I de snart 12 år, jeg har siddet i Folketinget, er det meget tydeligt, at der har været kvindedominerede udvalg og mandedominerede udvalg. Det er ærgerligt og pinligt. Partierne skulle i højere grad tage ansvar for det," siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Også Alternativets Christina Olumeko, som også er en af få kvinder i Finansudvalget, mener, at fordelingen er et problem.

"Det afspejler meget godt, at der stadig er nogle stærke normer for, hvad mænd og kvinder skal lave. Det viser, at vi ikke er kommet specielt langt," siger hun.

Den ulige fordeling strider blandt andet imod FN's verdensmål nummer fem om ligestilling mellem kønnene.

Artiklen fortsætter efter grafikken. Genopfrisk siden, hvis du har problemer med at indlæse den.

Kvinfo: Bekymrende og irriterende

Kvinfo, Danmarks videnscenter for ligestilling og køn, kalder kønsfordelingen et "problem".

"Det er bekymrende, at det er traditionelle, nærmest fastlåste, billeder af dels ulige repræsentation af køn og dels, at det ser ret stereotypt ud med mænd, der arbejder med penge og forsvar, og kvinder arbejder med omsorg og ligestilling," siger presse- og kommunikationschef i Kvinfo, Mai Rasmussen, og fortsætter:

"Det er irriterende i sig selv ud fra en ligestillingstankegang, og hvis man synes, at mangfoldighed er en værdi, er det et problem."

Den ulige fordeling betyder, at der i udvalgene vil mangle forskellige perspektiver, mener Kvinfo. Det samme mener Lisbeth Bech-Nielsen.

"Ligesom Folketinget helst skal være sammensat repræsentativt ligesom befolkningen, skal udvalgene jo også helst være sammensat nogenlunde repræsentativt. Det betyder, at der er nogle erfaringer og oplevelser, der ikke kommer lige så meget frem i nogle udvalg som i andre," siger SF'eren.

Mange udvalgsposter bliver fordelt efter interesser. Du interesserer dig jo også for det økonomiske område. Skal man så tvinge mænd og kvinder over i forskellige udvalg, eller hvordan skal man gøre det?

"Ja, til en vis grad. Men det er lidt provokerende at bruge et ord som 'tvinge'. Jeg ved ikke, hvordan det er i andre partier, men i SF er det både et spørgsmål om interesse og nødvendighed. Vi skal fylde nogle poster ud, og nogle gange får man noget, man ikke vidste, at man interesserede sig for."

"For skævt" ligestillingsudvalg

Alternativets Christina Olumeko synes ikke, at man skal lave "kvoter eller noget andet" for at komme den ulige fordeling til livs.

"Vi skal tale om den kultur, der holder folk fast i nogle normer. Det er svært at lovgive omkring, fordi det jo er en demokratisk proces i partierne, hvordan man vælger at placere folk. Men det er vigtigt at italesætte det og udfordre vores egne forventninger om, hvem der sidder hvor. Det er vi tydeligvis ikke gode nok til," siger hun.

Christina Omuleko sidder også i Ligestillingsudvalget, hvori der ganske ironisk også er en stor ulige fordeling med 21 kvinder og otte mænd.

"Det er for skævt," siger hun og fortsætter:

"Lige med det udvalg har det nok noget at gøre med, at en stor del af ligestillingsdebatten kommer til at handle meget om kvinder. Det er der nogle historiske årsager til, men vi glemmer, at der også er manglende ligestilling blandt mænd. Sådan nogle perspektiver er måske underrepræsenteret i det udvalg, så jo, det er et problem."

Forrige artikel Mette Thiesen og Dansk Folkeparti indgår samarbejde Mette Thiesen og Dansk Folkeparti indgår samarbejde Næste artikel Nye Borgerlige indkalder til hovedbestyrelsesmøde om formandsskifte Nye Borgerlige indkalder til hovedbestyrelsesmøde om formandsskifte