Venstre pudser den liberale profil

ANALYSE: Venstre tør igen tale om klassiske liberale reformer. Det giver en skarpere reform-profil, men risikerer at skræmme de nye vælgere væk igen. Samtidig er der sprækker i sammenholdet i blå blok.

Venstres fremgang ved valget og i de seneste meningsmålinger skal fastholdes ved en mere liberal profil. Det var det klare signal fra partiformand Lars Løkke Rasmussen (V), da han ved partiets netop overståede landsmøde præsenterede sigtelinjerne for partiets politiske projekt de kommende år. Og det skal være et projekt med klare liberale mærkesager.

Den økonomiske krise har nemlig ændret de politiske spilleregler: Hvor de blå socialdemokratiske midtervælgere tidligere ville løbe skrigende væk med udsigt til reform af efterløn og dagpenge, så er det billede langt fra entydigt i dag.  Og det har givet partiet mod på en endnu mere liberal profil med ”rigtige” skattelettelser og mindre offentlig sektor.

Siger det højt
Partiet har udsat de konkrete politiske anvisninger af, hvordan skatterne og den offentlige sektor skal blive mindre – men arbejdsprocessen er efter sigende nu igangsat. Lars Løkke gjorde det dog klart i sin store landsmødetale, at nok har Venstrefolkene længe ment det ”inderst inde”, men nu kan det også siges højt.

Login