Vælgerne tilhængere af minimumstraf

NYHED: Et massivt flertal af danskerne ønsker minimumstraf på et års fængsel for ulovlig besiddelse af skydevåben.

Mens spørgsmålet om minimumsstraffe splitter flere partier på Christiansborg, er der helt anderledes enighed blandt vælgerne om spørgsmålet. Mere end 85 procent af danskerne ønsker minimumstraffe for at besidde ulovlige skydevåben, mens kun 10 procent er imod. Det fremgår af en ny meningsmåling fra A&B Analyse udført for Altinget.dk.

Målingen kommer samtidig med, at regeringen og Dansk Folkeparti i går blev enige om en bandepakke, der blandt andet indeholder minimumstraf på et års fængsel for at rende rundt med et ladt skydevåben på offentlige steder. 

Konservative svingede om
Forslaget blev oprindelig afvist af den konservative retsordfører Tom Behnke, men den konservative justitsminister Brian Mikkelsen gik under forhandlingerne med DF med til minimumsstraf for at stoppe bandekrigens skyderier. Og det falder i god jord hos de konservative vælgere, hvor over 90 procent er tilhængere af minimumsstraffe.

89 procent af regeringspartneren Venstres vælgere støtter forslaget, mens tallet hos Dansk Folkepartis vælgere er oppe på 93 procent.

Skulderklap til udskældt formand
Mere overraskende er opbakningen til minimumsstraf for ulovligt at have skydevåben også meget stor blandt oppositionens vælgere.

Hos Socialdemokraterne støtter 82 procent forslaget, mens 12 procent er imod, og blandt SF-vælgerne er der ligeledes 82 procent bag forslaget, mens 13 procent er imod. Det er et skulderklap til SF-formand Villy Søvndal, der ellers har fået store interne problemer for at give SF's støtte til minimumsstraf på dette afgrænsede område.

Virker ikke efter hensigten
Også blandt Det Radikale Venstres vælgere er 80 procent tilhængere af minimumstraffe på dette område, mens 19 procent er imod. Men resultatet får ikke folketingsgruppens næstformand, Morten Østergaard, til at bløde sin modstand mod minimumsstraffe op:

"Som politikere kan vi ikke bare løbe efter meningsmålingerne. Det er vores opgave at finde metoder, der virker. Og der er ikke noget, der tyder på, at strengere straffe vil virke her. For selvom straffen for at bære våben blev skærpet så sent som sidste sommer, står vi nu med en helt unik væbnet konflikt," siger Morten Østergaard og tilføjer:

"Man kan ikke blive ved at hælde vand på en mølle, som allerede har bevist, at den ikke duer."

DF mærkesag
Minimumsstraffe findes allerede i den danske retspleje, når det gælder drab, men især Dansk Folkeparti har længe ønsket minimumsstraffe for flere personfarlige forbrydelser.

Det var derfor en principiel sejr for DF, at metoden med minimumsstraf kom med i regeringens reviderede forslag til bandepakke, når det gælder "besiddelse af skydevåben med tilhørende ammunition på offentligt tilgængeligt sted under særlig skærpende omstændigheder."


Formanden for Folketingets Retsudvalg, Dansk Folkepartis Peter Skaarup, ser meningsmålingen som en bekræftigelse på, at partiet er på rette spor:

"Selvom vi tidligere har skærpet lovgivningen, gives der fortsat ret lave straffe for personfarlig kriminalitet. Nu har vi brug for en chok-effekt over for de bander, der render rundt og skyder i vores gader. Og her er mimumsstraf for ulovlige skydevåben velegnet," siger Peter Skaarup.

Målingen fra A&B Analyse er foretaget på nettet på baggrund af 1050 repræsentativt udvalgte svarpersoner.

 

,

Forrige artikel Brian Mikkelsen accepterer minimumsstraf Brian Mikkelsen accepterer minimumsstraf Næste artikel Dagbladsnævn: Giv os lov at støtte netmedier