Udenlandske læger udgør risiko

Koncnetrat af lederen "Lotteri med risiko" om brug af udenlandske læger i Jyllands-Posten 16. juli 2003.

ALT TYDER PÅ, at velmente integrationsbestræbelser er løbet af med myndighederne i forsøget på at afhjælpe den store lægemangel på sygehusene.

Det er uacceptable tilstande, som Jyllands-Posten har afsløret i en serie artikler om voksende betænkeligheder ved at beskæftige udenlandske læger på sygehusene.

Risikoen synes betydelig, når ca. hver femte udenlandske læge ikke lever op til de krav, man kan forvente ud fra foreliggende uddannelsesbeviser, eller sprogproblemer viser sig at være tilsvarende problematiske.

En artikel under overskriften "Russisk roulette" beskrev i går, hvor galt det kan gå, når hverken faglige kvalifikationer eller sproglige færdigheder er tilstrækkelige, og lægen selv forsøger at sløre manglerne. Den pågældende læge hører ganske vist til i den groteske kategori, men når man lytter til betænkelige overlægers kritik, behøver der ikke nødvendigvis at være tale om et enkelttilfælde.

Det fremgår, at de udenlandske lægers ansættelse kan blive en belastning for afdelingerne. På grund af den mærkbare lægemangel er mange afdelinger tilsyneladende tvunget til at tage chancen og satse i dette sundhedsfaglige roulettespil.

De udenlandske læger er bedre end ingenting, lyder det beskæmmende, og integrationskoordinatorer beretter på lignende måde, at behovet for ekstra hjælp er så skrigende, at kvaliteten kommer i anden række.

Særlig tankevækkende er udtalelser om, at man nogle steder føler sig bedre hjulpet med en lægestuderende til 80 pct. af den løn, en udenlandsk læge får.

Det er forståeligt nok yderligere et problem, at der ikke følger penge med de udenlandske læger, når de til fuld løn må køre på nedsat kraft på grund af manglende faglige eller sproglige kvalifikationer. (...)

Der er et akut behov for, at sundhedsmyndighederne og integrationsmyndighederne snarest muligt sætter sig sammen og finder ansvarlige løsninger på det danske problem, og det gør ikke noget, at de skæver til, hvorledes vores nordiske naboer har grebet det fornuftigt an.

Der er fortsat alle mulige gode grunde til at få de udenlandske læger hurtigt integreret. Det skal blot ske under den nødvendige kontrol og vejledning, som sikrer, at de kan arbejde på lige fod med de øvrige læger. En form for økonomisk præmie til sygehuse vil sikkert fremme lysten til at indsluse lægerne, når der ellers er sagt god for dem.

Forrige artikel Portræt af liberalismen Næste artikel Det rigtige valg at gå i krig