Troels Lund fastholder kursen over for landbruget: ”Spørgsmålet er ikke, om der kommer en CO2-afgift. Spørgsmålet er, hvordan den bliver indrettet”

Selvom CO2-afgiften er en svær nød at knække, så kommer den, lød det fra økonomi- og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) ved Landbrug & Fødevarers årlige delegeretmøde onsdag. Og så kan næste års forhandlinger om kvælstof blive mindst lige så svær, sagde han.

Hvis landbruget havde håbet på en markant, ny kurs fra Venstre, efter Ellemanns exit som V-formand, så ser det ikke ud til at være tilfældet.

Økonomi- og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) – som lige nu er eneste kandidat til at blive Venstres næste formand – gjorde nemlig onsdag klart over for de danske landmænd, at han er på linje med den tidligere formand i forhold til en CO2-afgift på landbruget.

”Det er rigtigt, som Jakob Ellemann sagde sidste år. Spørgsmålet er ikke, om der kommer en CO2-afgift. Spørgsmål er, hvordan den bliver indrettet,” sagde ministeren.

Ordene faldt ved Landbrug & Fødevares årlige delegeretmøde, der onsdag løb ad stablen i Herning. Troels Lund Poulsen forklarede her, at Venstre blandt andet gik med i en bred regering for at være med til at finde den rette balance i forhold til grøn omstilling af landbruget.

Og den sandsynligt kommende V-formand understregede, at en CO2-afgift skal indrettes på en måde, som udvikler dansk landbrug, og hvor pengene kommer tilbage til erhvervet. Og at der derudover skal investeres i omstilling af landbruget.

”Den omstilling, vi står overfor, er ikke let. Og fremtiden for dansk landbrug er, at teknologien kan drive den her udvikling. Det er mit mål,” sagde Troels Lund Poulsen.

Ministeren sprang herefter fra et grønt smertensbarn til et andet: kvælstofudledningen. For hvis man i landbruget synes, at CO2-afgiften er en svær nød at knække. Så bare vent til, at kvælstofindsatsen skal genforhandles i det nye år, lød det.

”Når vi ser ind i 2024, er CO2 ikke den eneste store udfordring. Den nye generation af vandplaner er et meget, meget stort tema, som er dybt kompliceret, fordi der er så mange vandoplande rundt om i Danmark. Og dér hvor CO2-afgiften er svær, så kan vandplanerne blive mindst lige så svær,” sagde Troels Lund Poulsen og fortsatte:

”Jeg er pinlig bevidst om, at der også her er nogle balancer, vi skal forfægte.”

Frivillige aftaler som skældsord

Formanden for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard adresserede også kvælstofindsatsen, som der på grund af historisk stort iltsvind har været stor debat om på det seneste. Han ærgrede sig over, at mange i debatten har kritiseret de frivillige virkemidler, som ikke har leveret den reduktion af kvælstof, som politikerne havde forventet.

”Det er godt med frivillige aftaler. Men man kunne fristes til at tro det modsatte, når man hører nogle politikere og debattører. Her er frivillige aftaler blevet et skældsord. Og det er landmændene, der står for skud, og det er svært at forstå hvorfor,” sagde han og argumenterede med, at det er myndighederne og ikke landmænd, der er skyld i, at indsatserne er gået langsommere end forudsat.

{{toplink}}

Søren Søndergaard understregede, at iltsvind forståeligt har været et stort tema i medierne, og at landmændene skal tage sin del af ansvaret. Det handler dog ikke om at regulere landbruget yderligere, måtte man forstå.

”Miljøreguleringen har åbenlyst ikke skabt de nødvendige forbedringer,” sagde Søren Søndergaard.

Han pegede herefter på behov for flere vådområder, lavbundsprojekter og mere skovrejsning – altså flere frivillige ordninger. Og så skal rensningen af kloakvand forbedres, ligesom andre lande skal nedbringe deres kvælstofudledning mere end i dag, sagde han.

Vil være hjælperytter for landbruget

Fødevareminister Jacob Jensen (V) deltog også delegeretmødet. Og han understregede under sin tale til de fremmødte, at han vil hjælpe landbruget, alt hvad han kan, gennem den grønne omstilling.

”Jeg er inspireret af cykelholdets hjælperytter. Ham der skal skærme toprytteren fra vinden og andre udfordringer på vejen mod målet. Sådan en hjælperytter vil jeg gerne være for dansk landbrug,” sagde han.

Landbrug & Fødevarers viceformand Lone Andersen deltog også i konferencen. Og hun tog meget positivt imod de meldinger, der kom fra regeringens ministre. Og hun opfordrede til, at man indadtil i landbruget tager de positive meldinger med sig hjem.

”Vi kæmper indædt for, at vi kommer styrket igennem den her CO2-afgift. Og jeg synes også, at vi kan høre det på ministeren, som har lovet os at være hjælperytter. Og Troels (Lund Poulsen, red.) sagde også, at vi skal udvikles,” sagde Lone Andersen og fortsatte:

”Så jeg er helt sikker på, at vi finder en god løsning. Og jeg synes, at vi alle skal gå hjem til vores medarbejdere og sige, at der virkelig er håb for, at vi kommer styrket ud af det her.”

Forrige artikel Oppositionen fik ikke afgørende stød ind mod Mette Frederiksen – og fem andre pointer fra onsdagens FE-debat Oppositionen fik ikke afgørende stød ind mod Mette Frederiksen – og fem andre pointer fra onsdagens FE-debat Næste artikel Et ideologisk fyrtårn og ildhu som få: Læs alle mindeord om Søren Krarup Et ideologisk fyrtårn og ildhu som få: Læs alle mindeord om Søren Krarup