Tæt på EU-enighed

Regeringspartierne, Socialdemokraterne og de Radikale ligger tæt på tanker fra SF om EU. Dansk Folkeparti har endnu ikke fremlagt et selvstændigt EU-udspil.

Tager man det nyligt offentliggjorte EU-udspil, som regeringen har udarbejdet sammen med Socialdemokratiet og de radikale, og sammenligner det med SF's udspil, er lighederne større end forskellene. Eksempelvis er begge parter enige om, at EU-samarbejdet i højere grad skal bygge på flertalsafgørelser, og at den magtfulde post som EU-Kommissionens formand ikke som nu skal udpeges af regeringerne, men af et valgkollegium bestående af lige dele medlemmer fra EU-Parlamentet og de nationale parlamenter.

En styrket EU-Kommission står centralt i begge oplæg. Men hvor VK, S og R vil fastholde, at det kun er Kommissionen, der kan tage initiativ til lovforslag, så mener SF, at også de nationale parlamenter skal have initiativret.

Her opererer regerings-oplægget i stedet med en model, som giver de nationale parlamenter ret til at bremse et lovforslag. Fælles for begge oplæg er tanker om, at de nationale parlamenter skal inddrages mere i EU-lovgivningen.

Login