Skatten skal sydpå

Koncentrat af lederen "Skatten skal sydpå" i Børsen 4. juni 2003 om den danske regerings utilstrækkelige skattelettelser.

Mange danskere drager hvert år på ferie sydpå. Turen går igennem eller over Tyskland, der af mange opfattes som en forhindring på vejen mod sydens sol. Opfattelsen er kun korrekt, hvis man kører på den tyske autobahn, men ellers er der faktisk inspiration af hente hos tyskerne.

Denne leder vil springe over oplevelser med kultur, kunst og natur og gå direkte til de tyske skattelettelser. Her er inspiration at hente for VK-regeringen. Den socialdemokratiske kansler, Gerhard Schröder, har besluttet at fremrykke lettelser i indkomstskatten, så tyskerne i gennemsnit vil spare 10 pct. næste år. Målet er, at få gang i økonomien.

Alene det økonomiske spark er godt for Danmark. Selvom det betyder et brud på reglerne i EU's hendøende vækst- og stabilitetspagt, er der ingen tvivl om, at nulvækst i Tyskland er skadeligt for hele Europa og især for eksportorienterede danske virksomheder. Derfor er skattelettelsen velplaceret i Tysklands tilfælde.

Men de modige tyske skattelettelser sætter statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) nølende og smålige lettelser af indkomstskatten i relief. Om fire år har VK-regeringen lettet skatten med 9,6 mia. kr., hvilket er småtteri. Regeringen håber, at jobfradrag og en minimal lettelse af mellemskatten vil sætte 1000 flere danskere i job.

Det er for lidt. En borgerlig-liberal regering må kunne levere mere. Der skal lettelser af indkomstskatten på bordet, som kan sænke arbejdsløsheden fra de aktuelle 170.000. Hvis Venstre ikke opfinder en plan, risikere de, at Socialdemokraterne bruger det som slagnummer frem til næste valg i jagten på bløde punkter i regeringens skatteplan. Arbejdsløsheden giver S-formand Mogens Lykketoft et naturligt afsæt. Socialdemokraterne har allerede et skatteudspil med massive lettelser af indkomstskatten, som selvfølgelig skal afvises pga. finansieringen via højere ejendomsskatter, højere erhvervsskatter og højere skat på Nordsøolien. Her må VK levere et alternativt udspil, som letter skatten på indkomst, men anviser finansiering hos det socialdemokratiske vælgerkorps.

(...)

Forrige artikel Frederikssunds grove krænkelse Næste artikel Storebæltforbindelsens succes