Så uerfaren er Thornings regering

ERFARINGSNIVEAU: Den netop udnævnte S-R-SF-regering er yngre og har markant mindre erfaring end både Nyrups og Fogh Rasmussens første regeringer.

Efter 10 år i opposition kunne Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt i dag præsentere den nye S-R-SF-regering. Og et helt årti uden politisk magt har resulteret i et usædvanligt uerfarent ministerhold.

I gennemsnit har de nye ministre siddet i Folketinget i 6,3 år. Til sammenligning havde Anders Fogh Rasmussens første regering i 2001 12 års anciennitet i snit, mens det i Poul Nyrup Rasmussens ABDQ-regering fra 1993 var 10,2. Den netop afgåede Løkke-regering havde et gennemsnit på 11 års FT-erfaring.

Minimal ministererfaring
På ministerområdet har 10 år uden ministerposter og SF's debut som regeringsparti betydet, at hele 21 ud af 23 ministre aldrig har prøvet det før. Kun ny økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og transportminister Henrik Dam Kristensen (S) har tidligere siddet i ministerstolen.

Det giver den nye regering en samlet ministererfaring på 10 år eller 0,43 år i snit. Det vil sige, at det ikke tager den nye regering mere end tre måneder at fordoble erfaringsniveauet. Det tal er særdeles lavt i forhold til de seneste regeringsskifter. I Foghs første regering var tallet 1,8, mens det for Nyrups første var et års erfaring i gennemsnit.

Ung, men godt uddannet
Også gennemsnitsalderen for ministrene er lavere end tidligere. De 23 ministre - heraf ni kvinder og 14 mænd - er i snit 43 år. Til sammenligning var gennemsnittet i den seneste Løkke-regering på 48,3, mens Foghs første regering i 2001 havde et alderssnit på 50,5. Nyrups ABDQ-regering i 1993 var i snit 47,5 år.

Selvom alderen har fået et tryk nedad, er den nye, røde regering lige så godt uddannet som tidligere. Faktisk er Helle Thorning-Schmidts regering bedre uddannet end Lars Løkke Rasmussens sidste var.

12 ud af 23 S-R-SF-ministre har færdiggjort en lang videregående uddannelse. Det svarer til 52,2 procent. Herudover er fem i gang med en lang videregående uddannelse, mens kun to er faglærte.

Det er Carsten Hansen (S), der er VVS-montør, og Astrid Kragh (SF), som er uddannet fra Social- og Sundhedsskolen. Hun er dog også blandt de fem, der studerer på universitetet. Medregnes de fem som ministre med lang uddannelse, udgør de højt uddannede ikke kun godt hver anden, men i stedet 74 procent af Thorning-Schmidt-regeringen.

Da den seneste socialdemokratiske statsminister - altså Poul Nyrup Rasmussen - dannede sin første regering i 1993, var antallet af ministre med en lang videregående uddannelse kun 50 procent. I Anders Foghs første var det 70 procent, mens i Løkkes regering op til valget var 61,1.

,

Forrige artikel Ny kirkeminister vil skille kirke og stat Ny kirkeminister vil skille kirke og stat Næste artikel Læs regeringsgrundlaget "Et Danmark der står sammen"