Professor: Mediestøtte er ulovlig for EU

MEDIESTØTTE: Loven om Dagbladsnævnet er ulovlig i EU-retlig forstand, mener professor Frands Mortensen, Århus Universitet.

Dagbladsnævnet yder etablerings-, omstillings- og saneringsstøtte til dagblade og dagbladslignende publikationer.

Siden stiftelsen i 2005 er der bevilget etableringsstøtte på i alt 569.000 kr. til bladene Zaman Skandinavien og Al Khabar og omstillingsstøtte på i alt 20,9 millioner kr. til 5 blade: Information, Arbejderen, Erhvervsbladet, Randers Amtsavis og til avisen Kommunen.

Der var oprindeligt afsat 13,6 millioner kr. om året på finansloven til Dagbladsnævnet - men i finansloven for 2009 er dette beløb nedsat til 2,6 millioner kr.

"Jeg mener, der er tale om en statsstøtteordning efter artikel 87 stk.1. i EF-traktaten. Den er ikke notificeret ved Kommissionen, og da den er iværksat, uden at Kommissionen har truffet en endelig beslutning om dens forenelighed, er den ulovlig," skriver Frands Mortensen i et brev til Dagbladsnævnet.

I henvendelsen gør Frands Mortensen opmærksom på, at den manglende notifikation kan få stor betydning for de dagblade, som har modtaget eller skal modtage støtte fra Dagbladsnævnet.

Dagbladsnævnet har bedt Kulturministeriet kommentere henvendelsen.
Danske Specialmedier har ønsket, at modtagerkredsen i forhold til Dagbladsnævnet udvides, så også andre medier end dagblade kan modtage støtte.

Bestyrelsen for Danske Specialmedier vil den 3. november på opfordring af bl.a. Altinget.dk drøfte Frands Mortensens vurderinger af lovligheden af Dagbladsnævnet.

Forrige artikel Altinget.dks forslag til omlægning af mediestøtte Næste artikel Opgør med Opgør med "Yes, Minister"