Portører tager afdødes øjne ud

Portører på bl.a. Århus Kommunehospital får lov at skære øjnene ud på de døde ved obduktioner. Det sker på trods af, at deres uddannelse kun er et femdags kursus.

Blandt andet af hensyn til modtagerpatienten siger transplantationsreglerne, at kun læger må udtage væv og lignende til transplantation. Men selvom hornhinderne skal leve videre i et andet menneske, har indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) netop slået fast, at det ikke strider imod loven, at portører klipper øjne ud på de døde.

»Portøren arbejder som lægens medhjælp og på dennes ansvar, hvilket indebærer, at lægen har vurderet, at portøren har de fornødne kvalifikationer til at varetage opgaven«, forklarer ministeren i et svar til partikollegaen, tidligere sundhedsminister og nuværende medlem af Folketingets Sundhedsudvalg Ester Larsen.

»Loven trænger til klarhed. Både af hensyn til de pårørende, der må føle sig usikre på, hvad det er, de siger ja til, og hvad der egentlig foregår, og for at få klarhed over, hvem der må gøre hvad og under hvilke betingelser«, fastslår lektor i sundhedsret ved Aarhus Universitet, Ulla Hybel.

Login