Mørke spinfyrster og pæne embedsmænd

ANALYSE: Spindoktorerne er igen havnet i spotlyset. Der er et latent behov for at sikre, at de særlige rådgivere ikke overskrider deres beføjelser, men der mangler en lignende opmærksomhed om embedsmændenes rolle.

Erik Skov Pedersen var den første af slagsen.

Den dybt intelligente, men moralsk anløbne mand blev for 25 år siden hentet over som assisterende ministersekretær til den daværende konservative arbejdsminister Henning Dyremose. Dermed havde spindoktor-funktionen holdt sit indtog i Danmark

For Erik Skov Pedersen gik langt videre, end ministersekretærer normalt gjorde. Som partifælle med Dyremose leverede Skov Pedersen ikke alene politisk rådgivning: Han orkestrerede også stærkt negativ omtale af andre partier, ikke mindst af rivalerne og regeringspartnerne i Venstre. Til daværende Venstre-høvding Uffe Ellemanns spruttende raseri.

Siden da er antallet af spindoktorer accelereret i rasende fart, så der nu er over 30 "særlige rådgivere" ansat i ministerierne. Et antal, der ikke bør stige yderligere, som et serviceeftersyn af de særlige rådgivere netop har konkluderet i en ny betænkning.

Login