Miljøopgaver skal liberaliseres

Regeringen forbereder en kraftig liberalisering af miljøopgaver - både vandforsyning, spildevandsanlæg og affaldshåndtering. Det Økologiske Råd kalder regeringens planer for "en tynd kop te".

Ifølge udspillet forbereder regeringen liberaliseringer af offentlige mastodonter indenfor affald, spildevand og vandforsyning. De tre områder tegner sig til sammen for over halvdelen af samfundets årlige miljøudgifter, der er på cirka 40 milliarder kroner.

SF har dog svært ved at få øje på det grønne i udspillet og mener, at det ligeså godt kan læses som et ideologisk forsøg på at kommercialisere miljøområdet, så flere private aktører kan tjene flere penge på miljøopgaver. Partiets miljøpolitiske ordfører, Jørn Jespersen, frygter også, at det offentliges økonomiske gevinst ved eventuelle effektiviseringer ligeså vel kan gå til skattelettelser, som til miljøforbedringer.

Ifølge regeringsudspillet skal forbrændingsanlæg, lossepladser, rensningsanlæg og vandværker, der hidtil har været kommunale virksomheder under stram regelstyring og planlægning, granskes.

Login