Kongerne af Slotsholmen

MAGT: Der er stor forskel på, hvilken indflydelse de 20 departementschefer har. Læs her om hierarkiet blandt departementscheferne - og om, hvad der skal til for at komme helt til tops.

Der er flere magtcirkler blandt de offentlige topchefer. Inderst er en cirkel, hvor Stats- og Finansministeriets to departementschefer, Christian Kettel Thomsen og David Hellemann, tegner den øverste ledelse. Med i en lidt bredere magtcirkel er Erhvervs- og Vækstministeriets Michael Dithmer og Sophus Garfiel i Økonomi og Erhvervsministeriet. Netop de fire topper i Altinget.dks magtanalyse listen over de mest magtfulde departementschefer.

De fire departementschefer opnår en magt i særklasse på grund af en kombination af deres ministeriums rolle og opgaver, deres ministers styrke i regeringen samt deres egen erfaring og netværk.

Samme titel - men ikke samme arbejde
Fælles for de fire chefer i toppen er, at de ikke har ansvaret for et konkret fagområde. Selvom Socialministeriet pumper gigantiske milliardbeløb ud til borgerne, og Forsvarsministeriet har flest ansatte under sig, er der ingen på Slotsholmen, der anser de to ministerier for at være specielt magtfulde.

Elitedepartementscheferne har derimod deres magt, i kraft af at deres ministerier skal koordinere på tværs af alle ministerier. Eller sagt mere direkte: Bestemme over de andre.

Login