Kommuner kan blive for store

Koncentrat af lederen "Respekt for selvstyret" i Jyllands-Posten, 6. januar 2004

Når regeringens strukturkommission på fredag slipper sin rapport om opgavefordeling mv. ud til en større debat, er grundlaget vigtigt. Det kommunale selvstyre har hidtil været en af demokratiets grundpiller, og en kommende kommunalreform må under alle omstændigheder respektere dette.

Det er også en klar følge, at man som hidtil må respektere et frivillighedsprincip i forbindelse med mulige sammenlægninger af kommuner.(...)

Selv om kommissionens rapport i høj grad vil beskæftige sig med retningslinjer for kommunesammenlægninger, som det allerede er fremgået af Jyllands-Postens artikler, er det største behov fortsat at få de overflødige amter nedlagt, fordi deres administrative og politiske opgaver lige så godt kan varetages af staten og kommunerne.

Sygehusdriftens stigende problemer i amtsregi har yderligere aktualiseret dette betydeligt, da styringsmæssig nytænkning på sundhedsområdet eventuelt i samspil med kommunale lægehuse til løsning af primære sundheds- og lægeopgaver er påkrævet.

Hensigten med at fjerne de kostbare administrations- og beslutningsled forfejles dog ganske betydeligt, hvis man blot opretter et mindre antal regioner i stedet.(...)

I øjeblikket diskuteres for fuld kraft, om kommuner kan blive for små til at varetage opgaverne fornuftigt, men om de også kan blive så store, at det politiske overblik sættes over styr, er måske endnu vigtigere at få med i debatten. (...)

Mange små og mindre kommuner trives fint. Endda så godt, at deres økonomi drænes af nogle forskruede krav om kommunal udligning.(...)

Men hvad er i øvrigt en fornuftig kommunestørrelse? Ser vi bort fra størrelsen, kan kommuner alligevel værdimæssigt set være så vidt forskellige, at de ikke kan sammenlignes entydigt alene med strengt administrative parametre.

En vekselvirkning mellem borgere og politikere er f.eks. vigtig, hvad nærhed angår, og man kan frygte, at både det politiske og administrative overblik går fløjten, hvis kommunerne bliver alt for store.

Københavns Kommune er landets største, og dens administrative skandaler år efter år kan tjene som bevis på, at frygten er velbegrundet, og servicen har det i øvrigt med at blive forringet i for store systemer.(...)

Forrige artikel Direkte valg til amterne Næste artikel Sundere Christiania-debat på vej