Kloge hoveder fravælger Danmark

Koncentrat af lederen "Kloge hoveder" i Jyllands-Posten 6. juli 2003 om at udenlandske eksperter fravælger Danmark.

ØKONOMI- og Erhvervsministeriet har sammen med Videnministeriet bekostet en undersøgelse af, hvorfor højtuddannede udenlandske eksperter ikke har synderlig lyst til at søge arbejde i Danmark.

Undersøgelsen, der er foretaget af Oxford Research, viser i hovedtræk, at de adspurgte 1200 »kloge hoveder« fra Storbritannien, Sverige, Tyskland, Letland, Polen, Indien, Singapore og Kina fravælger Danmark, fordi de opfatter landet som dyrt, fladt, koldt og lukket for udlændinge.

På minuslisten er også ryge- og alkoholkulturen i Danmark, hvor folk ryger, hvor det passer dem, og hvor det er ganske almindeligt at se både unge og voksne gå omkring på gader og stræder med en øl i hånden.

De indtryk, som Danmark åbenbart efterlader hos de videnarbejdere, som dansk erhvervsliv gerne vil have fat i, er ikke just flatterende.

Det hører med, at de højtuddannede udenlandske eksperter generelt betragter den danske befolkning som venlig og imødekommende med gode engelskkundskaber.

De opfatter også løn- og pensionsforhold som værende fornuftige, ligesom dansk design, arkitektur og Danmarks nære beliggenhed ved havet opfattes som positive elementer.

Det positive kan dog ikke udviske de negative indtryk. (...)

Den rekordhøje danske moms på alt er skræmmende. Registreringsafgiften er vanvittig. Det samme er den danske topskat, der oprindelig kun skulle ramme indkomster i størrelse XXX-Large, men i dag rammer størrelse Small og inden længe sikkert også størrelse X-Small.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen mener, at de kloge hoveder sikkert vil ændre deres opfattelse af Danmark, når »vi nu kan signalere, at vi sænker skatten på arbejdsindkomst fra nytår 2004.«

De bebudede ændringer af indkomstskatten fra årsskiftet får næppe én højtuddannet udenlandsk ekspert til at ændre sit syn på Danmark.

Til forskel fra den konservative vicestatsminister kan de højtuddannede udenlandske eksperter ikke tillade sig den grad af naivitet, som ovennævnte udtalelse er udtryk for.

Gjorde de det, ville de hverken være højtuddannede eller eksperter, men bare udenlandske)

Forrige artikel Tavs regering - anstændighed? Næste artikel Licensmedier leverer ikke varen