Frie priser på bogmarkedet

Koncentrat af lederen "Frie priser - kulturministeren og bogmarkedet" i Politiken 27. november 2003.

DER STÅR MANGEN en strid om det 'frie marked' i disse års Danmark. En af stridighederne gælder bogmarkedet, hvor Konkurrencestyrelsen og et enkelt forlag (Bonniers) er uenige med den samlede bogbranche om prispolitikken.

Skal det fortsat være muligt at udgive bøger med fast pris i en vis periode, eller skal det være tvunget at lade priserne køre op og ned alt efter styrkeforholdene på markedet lige fra udgivelsesdatoen?

Bogbranchens overvældende flertal mener det første, Konkurrencestyrelsen og Bonniers mener det sidste. Det handler om holdninger eller med andre ord: Det er et spørgsmål om politik. Prispolitik. (...)

PÅ BOGMARKEDET ville den totale 'liberalisering', som Konkurrencestyrelsen og Bonniers prædiker, bombesikkert føre til, at de fleste bøger blev dyrere, mens nogle få bestsellere blev billigere og en stor mængde skøn- og kulturlitteratur slet ikke længere ville udkomme. Det sidste kunne dog modvirkes med statslige støtteordninger administreret af eksperter og smagsdommere (som altså ville overtage meget af den indflydelse, almindelige læsere i dag udøver simpelt hen ved at købe bøgerne).

Vi har faktisk et usædvanlig frit bogmarked i Danmark. Masser af aktører, masser af konkurrence, et mylder af titler. Og det tjener kulturminister Brian Mikkelsen (K) til ære, at han ikke blot opgiver alt dette på grund af Konkurrencestyrelsens mangeårige ideologiske felttog for ensretning og monopoldannelser også på bogmarkedet.

Ministeren vil sikre den nuværende frihed, i det mindste indtil et fagligt udvalgsarbejde om to år er færdigt. Klog politik. Prispolitik.

Forrige artikel Dumhed dræber Næste artikel Fergo er uegnet som kirkeminister