En Guds EU-gave fra DF

Koncentrat af klumme 25. september 2003 af Pieter Raunwe, DR Nyheders politiske redaktør på dr.dk/politik.

(...) I forbindelse med partiets årsmøde i Vejle sagde Pia Kjærsgaard, at et "nej" ved den kommende folkeafstemning om forfatningstraktaten i realiteten betyder, at vi går ud af EU. Så afstemningen er en alt-eller-intet afstemning.

- En guds gave - nu har vi faktisk en pæn chance for at vinde den folkeafstemning, siger de ledende EU-politikere.

Statsministeren lod ikke chancen gå fra sig. Han greb den øjeblikkelig, og dagen efter Pia Kjærsgaards udtalelser sagde Anders Fogh Rasmussen ved et debatmøde med Svend Auken i Århus:

- Dansk folkeparti har været prisværdig klar. Efter deres opfattelse vil konsekvensen af et nej være, at Danmark må udtræde af EU. (...)

Nu er det ikke sådan, at Pia Kjærsgaard normalt strør om sig med guddommelige gaver - og i virkeligheden er der da også tale om en guddommelig fejl. Hun har nemlig slet ikke givet udtryk for Dansk Folkepartis politik eller rettere - strategi.

Det kan være farligt ikke at høre radioavis. Hvis Pia Kjærsgaard samme morgen havde hørt radioavis, havde hun hørt partiets gruppeformand Kristian Thulesen Dahl forklare, at Dansk Folkeparti ønsker et begrænset dansk medlemskab af EU ved et nej.

De vil bede regeringen om allerede nu at forhandle en ordning igennem, der betyder, at Danmark i tilfælde af et nej får indflydelse på de områder i EU, hvor Danmark vælger at være med. Altså ikke nogen udmeldelse, men en fleksibel tilknytning.

Det er en del af Dansk Folkepartis strategi op til folkeafstemningen at vise, at et "nej" ikke er så alvorligt. Vi kan godt være med alligevel. Hvis alternativet til et "ja" er for drastisk (f.eks. en udmeldelse) så kunne det jo få befolkningen til at stemme "ja". Sådan kan det gå. (...)

Ja-partierne har måske flere gaver i udsigt. Ikke utilsigtede men meget velovervejede. Vi hører SFs formand Holger K Nielsen skælde ud på statsministeren og hans EU-politik.

Men når traktaten er forhandlet på plads, vil SF indkalde til et ekstraordinært landsmøde - og folketingsgruppen tæller i øjeblikket på knapperne - det er nemlig slet ikke usandsynligt, at gruppen vil anbefale landsmødet et "ja" til traktaten.

Det er faktisk det mest sandsynlige.

Forrige artikel Sæt DR på plads, Brian Næste artikel Brug for fejekost i EU