Ejendomsrettens ukrænkelighed

Koncentrat af lederen "Overgrebet i Randers" i Jyllands-Posten, 21. januar 2004

Som udgangspunkt er den private ejendomsret ukrænkelig. Det er meget præcist udtrykt i grundlovens paragraf 73: "Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom ..."

Men selvfølgelig må der være mulighed for undtagelser i særlige tilfælde, så resten af sætningen lyder : "uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning".

Nu kunne man ud fra ordlyden tro, at hver enkelt ekspropriation krævede Folketingets samtykke, og det ville også være i god overensstemmelse med grundlovgivernes hensigter.

I praksis har Folketinget imidlertid vedtaget en række bemyndigelseslove, herunder planloven, der giver kommunalbestyrelser ret til at ekspropriere, når "ekspropriationen vil være af væsentlig betydning for at sikre gennemførelsen af en byudvikling i overensstemmelse med kommuneplanen eller for virkeliggørelsen af en lokalplan eller en byplanvedtægt". (...) Når en kommunalbestyrelse imidlertid lægger an til at ekspropriere landbrugsjord for at give privatpersoner mulighed for at udvide en golfbane eller etablere tilsvarende folkelige forlystelser, handler man i direkte strid med de motiver, der ligger bag grundlovens værn om den private ejendomsret.

Den ekspropriation, som Randers Byråd planlægger, er et så grotesk overgreb mod den private ejendomsret, at det må give genlyd langt ind i regeringspartiet Venstre, der kalder sig liberalt.

Hvis Randers Byråd ikke besinder sig, men virkelig gennemfører en ekspropriation til en golfbane, må Danmarks liberale parti alvorligt overveje at søge gennemført en lovændring, der genindfører respekten for Danmarks Riges Grundlov.

Forrige artikel SFU vil give stemmeret til 15-årige Næste artikel Fogh og Per Stig, forson jer