Dyb politisk splittelse om Irak

Den danske udenrigspolitiske kurs er dybt splittet, og det blev bekræftet under den uforsonlige debat i Folketinget onsdag, hvor det danske bidrag til Irak-krigen var til debat.

Tonen i debatten var hård og uforsonlig. Splittelsen i dansk udenrigspolitik udviklede sig under den 10 timer lange debat til en dyb sikkerhedspolitisk kløft, som regeringen får mere end svært ved at bygge bro over.

»Det er en milepæl i dansk udenrigspolitik, og jeg kan kun opfatte det som om, at Socialdemokratiet har meldt sig ud og er vendt tilbage til fodnotepolitikken. De vil fremover være uinteressante for regeringen i udenrigspolitiske spørgsmål,« sagde Peter Skaarup, næstformand i Dansk Folkeparti.

Også regeringspartierne langede hårdt ud efter Socialdemokratiet og de radikale for at svigte løftet om støtte USA »hele vejen« i kampen mod terror efter angrebene mod USA 11. september 2001. Socialdemokratiet fastholdt, at regeringen har ansvaret for at bryde den traditionelt brede enighed om udenrigspolitikken.

Login