DF frygter Krønikens historieskrivning

DFs medlem af Danmarks Radios bestyrelse Søren Espersen frygter, at den nye dramaserie Krøniken - som Matador - vil tegne et billede af samtidshistorien, der ikke svarer til den politiske virkelighed.

Der er en faren for, at fiktion bliver til historisk sandhed - som det i høj grad er sket med Matador. Et digt-serie, der med tiden blev til meget mere end fiktion. For nye generationer er Matador blevet virkeligheden om førkrigstiden og besættelselstiden i Danmark. Man viser Matador i skolerne, når børnene skal lære om den periode: Sådan var det.

Men Matador er ikke andet end dygtigt digt. Tag Læge Hansen - i Ove Sprogøes skikkelse. Medlem af Det Radikale Venstre - og frihedskæmper. En umulig kombination! Jeg siger ikke, at der ikke var medlemmer af Det Radikale Venstre, der var frihedskæmpere. Men det var en lige så stor sjældenhed som snestorm i Athen. Reglen var, at den typiske frihedskæmper enten var kommunist eller national-konservativ. Og så var der nogle undtagelser, der bekræftede reglen.

Mens Matador således hiver De Radikale op af Scavenius-sumpen, får de national-konservative deres bekomst - og bliver sparket den anden vej. De bliver alle som én latterliggjort som fantaster - hvis de da ikke ligefrem gøres til nazister.

Igen: Der vil givet have været typer som de skildrede, men det var undtagelserne. Og således har Matador gjort undtagelserne til normalen. Præcis der hvor det går galt, idet der derved skabes en forvrænget og forskruet opfattelse af mellemkrigs- og besættelsestiden.

På samme måde frygter jeg, det vil gå med DRs nye drama-satsning Krøniken, som tilmed beskæftiger sig med en periode, som næsten er samtidshistorie.

Derfor har jeg spagfærdigt sagt: Hvis det var mig, der skulle lave den historiske fiktionsserie, ville det egentlig være trygt for mig, at der var et par vidende historikere eller journalister, som kunne give et kyndigt indspark hist og her. Inden fiktionen løb af med mig. Og inden fiktion blev til historieskrivning.

Forrige artikel Sundere Christiania-debat på vej Næste artikel Same old Christiania