Danskerne imod krig

Hver anden dansker er imod en krig i Irak og 56 procent er imod at sende soldater i krig, det viser en meningsmåling fra Vilstrup.

»Jeg er ikke overrasket over meningsmålinger med et flertal imod krig. Vi er bare kommet dertil, hvor chancen for at undgå den kun er teoretisk, og så kommer man til den streg, hvor man som politiker er nødt til at gøre regnebrættet op. Også selv om man må træffe en beslutning, der i nuet er upopulær. Her må man varetage landets langsigtede interesser«, siger statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

På fredag vil et smalt flertal bestående af Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti derfor i Folketinget træffe den historiske beslutning om at lade danske soldater deltage i en krig mod Irak uden bred politisk opbakning. Og Vilstrup-målingen viser, at alle tre partier har et flertal blandt sine egne vælgere bag sig.

»Realiteten er, at et meget stort flertal af FN's medlemslande og et flertal i Sikkerhedsrådet er imod, at man nu betragter krig som den nødvendige udvej. Med alle de risici, krigen rummer, er det helt uforståeligt, at den skal startes nu. Og jeg kan ikke forstå, at Danmark som et af meget få lande skal deltage«, siger Socialdemokratiets formand, Mogens Lykketoft.

Login