Da Dan Jørgensen blev klimaminister havde han brug for Harry Potters magi. Lars Aagaard skal hjem og læse Machiavelli

Nu skal energilobbyisten Lars Aagaard omsætte Danmarks mange klimaløfter til konkret handling. ”Han ved det meste i forvejen”, siger Dan Jørgensen (S), der ikke helt slipper Klimaministeriet.

Sidste gang, Dan Jørgensen (S) var til ministeroverdragelse i Klimaministeriet, skulle man tage en smal elevator op i toppen af det dengang nyrenoverede gamle Overformynderiet på Holmens Kanal.

Denne gang sker overdragelsen i den store velkomsthal i stueetagen. Man fornemmer hurtigt på antallet af fremmødte embedsmænd, at ministeriet er vokset siden sidst.

Det skyldes i høj grad den klimalov, der blev vedtaget med Dan Jørgensen for bordenden en sen aften i december 2019. Den satte et højt klimamål i 2030, og med det fulgte, hvad der svarer til en grøn politisk aftale hver anden uge lige siden, fortæller departementschef Lars Frelle den fremmødte forsamling.

”Jeg vil ikke nævne alle aftalerne. Selvom du sikkert ville elske det,” siger han til Dan Jørgensen, den nu tidligere klima-, energi- og forsyningsminister, der fra fredag skal møde ind i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads i stedet.

Her skal han være minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik – den sidste del af jobbet betyder dog, at han ikke helt slipper Klimaministeriet, som stadig skal betjene klimadelen.

”Det er lettere at sige farvel, når man umiddelbart efter kan sige: nu har I mig tilbage,” underholder Dan Jørgensen.

Hjælp fra Harry Potter

Depchef Frelle minder om dengang Dan Jørgensen flyttede ind i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, og den afgående minister, Lars Chr. Lilleholt (V), mente det blev så svært at nå målet om 70 procent CO2-reduktion i 2030, at han i gave til Dan Jørgensen havde købt en Harry Potter-figur med en tryllestav.

”Jeg tænkte på, at jeg ville købe en lommeregner til dig, for det her kræver ret store tal. Hvis det skal lykkes, så tror jeg ikke en lommeregner er nok. Så bliver det nødt til at være en tryllestav, for så er der et eller andet, der skal trylles frem. Og det skal gå rimeligt hurtigt,” sagde Lars Chr. Lilleholt.

Et latterbrøl brød ud i fælleslokalet på øverste etage, men alle vidste samtidig, at der bag Lilleholts joke gemte sig benhård alvor. Partierne bag det nye klimamål indrømmede dengang også, at de ikke havde en køreplan eller anede, hvad det ville koste.

De mange klimaaftaler siden har bragt Danmark meget tættere på målet – i hvert fald på papiret. For der mangler stadig at blive leveret ude i virkeligheden.

Kriserne står i kø

Det er derfor, at branche og tænketanke har efterlyst ”implementering, implementering, implementering”, selvom politikere gerne vil besvare klimakrisen med nye højere mål. Oveni har Putins krig i Ukraine kastet europæisk energiforsyning ud i eksistentiel krise.

”Kriserne står i kø. Jeg kan lige så godt være ærlig,” sagde departementschef Lars Frelle til den nye klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, der nu træder ind på den politiske scene.

{{toplink}}

Det afgørende telefonopkald kom onsdag aften i pausen i VM-semifinalen mellem Frankrig og Marokko. Og Aagaard tøvede ikke:

"Når fædrelandet kalder, så har man bare at møde op." 

Lars Aagaard er kendt som energisektorens superlobbyist fra sine mange år som Dansk Energis direktør. Han har om nogen været med på den danske energiomstilling fra kul til biomasse, vindeventyr og elektrificering.

Torsdag var han pludselig Lars Løkke Rasmussens ”kanin”, da det unge parti, Moderaterne, skulle finde en minister.

Et scoop

Fra højre til venstre fløj i Folketinget og fra erhvervsliv til ngo’er lyder dog, at den nye regering dårligt kunne have fundet en bedre mand til opgaven.

”Det er et scoop,” lød det prompte fra politisk kommentator Søs Marie Serup på TV2 NEWS, da nyheden tikkede ind torsdag formiddag.

Den afgående minister håbede næsten afløseren ville blive Lars Aagaard. De kender hinanden helt tilbage fra Dan Jørgensen sad i Europa-Parlamentet og Aagaard arbejdede med energi for DI.

Dan Jørgensen startede selv et rygte onsdag eftermiddag om, at den nye klima-, energi- og forsyningsminister nok blev Lars Aagaard, fortalte han ved overdragelsen.

”Han ved det meste i forvejen,” forklarede Dan Jørgensen sig.

Machiavelli på natbordet

Helt grøn er Lars Aagaard til gengæld, når det handler om at sidde for bordenden i et ministerium med byger af §20-spørgsmål, samråd og politiske modstandere med hvæssede knive.

Ministre hentet ind udefra har ofte haft det svært på Slotsholmen.

Dan Jørgensens gave til Lars Aagaard var derfor en tegneserie med indføring til Machiavelli, der er kendt for den berygtede lærebog i politik ”Fyrsten”.

Selvom den nye minister først blev medlem af Moderaterne omkring starten af valgkampen, er politisk engagement dog ikke helt nyt for ham.

I sine yngre dage viste den RUC-uddannede Lars Aagaard sig til landsmøderne hos Radikale, som han tidligere har været medlem af. Og i Venstre tales der også om, at han vist har været medlem der engang.

Låner fra Svend Auken

Der gik heller ikke mange timer fra den nye minister var udnævnt til, at Ekstra Bladet havde fundet gamle udtalelser frem fra lobbyisttiden og døbte ham ”Kul-Lars”.

“Jeg har været direktør i Dansk Energi, og de ord, jeg har sagt i Dansk Energi, tænker jeg egentlig tilhører Dansk Energi, og den rolle, jeg havde der,” svarede Lars Aagaard forsamlingen af journalister efter overdragelsen.

”Jeg har også været med på energiområdet i så mange år, og der kan jeg vel låne lidt fra Svend Auken, som jeg mener sagde, at hvis man har været socialdemokrat længe nok, så har man også nået at indtage alle standpunkter,” fortsatte han og foregreb dermed næsten et spørgsmål om sin personlige holdning til at sælge ud af Ørsted.

Det blev foreslået af Venstre i valgkampen, og Aagaard skrev i den forbindelse et indlæg i Berlingske om, at det var ”forkert” og ”dumt” at afvise den tanke ved at sætte lighedstegn mellem kritisk infrastruktur og statsligt ejerskab.

Torsdag ville den ellers normale bramfrie Lars Aagaard ikke tale om det.

Alt på energiområdet er overgangsløsning

Hvad så med et svar til de klimaaktivister, der siger, regeringen svigter klimaet, ville en journalist vide?

”Jeg er ikke stillet op for at vinde en popularitetskonkurrence. Jeg er stillet op for at yde mit bidrag til, at en meget bred koalition i Danmark kommer til at bevæge os i en grønnere retning, så vi også på globalt niveau er et foregangsland,” svarede Lars Aagaard, der dog også roste de unges klimaengagement.

”Det synes jeg er superfedt.”

”Vi har en kortsigtet energiudfordring i Danmark og Europa. Vi skal bygge hele vejen til 70 procent. Og når vi har det, så skal vi endnu videre,” opsamlede den nye minister sine opgaver og tilføjede:

”I mit hoved er næsten alt på energiområdet en overgangsløsning. Teknologierne udvikler sig hele tiden, mulighederne udvikler sig hele tiden. Derfor skal vores energiforsyning også udvikle sig.”

Forrige artikel Her er ministrenes nye rangorden Her er ministrenes nye rangorden Næste artikel Ane Halsboe opfandt sit eget ordførerskab som spritny i Folketinget – nu spås hun gode chancer i Beskæftigelsesministeriet Ane Halsboe opfandt sit eget ordførerskab som spritny i Folketinget – nu spås hun gode chancer i Beskæftigelsesministeriet