S: Lidegaards anklager mod regeringens klimapolitik er urimelige

Selvom Danmark står for kun 0,1 procent af verdens CO2-udledning, har regeringen lavet ambitiøse tiltag. Det undrer, at Martin Lidegaard ikke ser optimisme i klimaets "uanede potentialer," skriver Bjørn Brandenborg (S).

Af Bjørn Brandenborg (S)
Klimaordfører

Det går "ad helvede til" med klimaindsatsen, og regeringen "har slet ikke forstået omfanget" af den grønne omstilling. I hvert fald, hvis man skal tro Martin Lidegaard (R) i sin kommentar i Altinget. 

Selvom det står Lidegaard frit for at indgå de væddemål, som han selv ønsker, skal jeg ikke rode mig ud i at vædde på, hvilke dagsordenener der kommer til at være vigtigst i kommende valgkampe – væddemålene vil jeg lade være op til valgforskere og modige kommentatorer.

Alligevel tør jeg godt vædde på, at den grønne omstilling vil være vigtig for Socialdemokratiet mange år ud i fremtiden. Det vil den forhåbentlig også for kommende regeringer – vi har i hvert fald bundet dem ved lov.

For klimaloven er bindende, og med et reduktionsmål i drivhusgasudledningerne på 70 procent i 2030 og målet om klimaneutralitet senest i 2050 kan kommende regeringer ikke smyge sig uden om. 

Store fremskridt
Klimaloven er bredt forankret i Folketinget. Det er en lang række af de gode og brede aftaler, vi har indgået med blandt andet Martin Lidegaards parti også.

Vi kan godt tillade os at være stolte af, at de aftaler har reduceret mankoen fra 20 millioner tons til 11,8 millioner tons. Det betyder, at vi ifølge klimafremskrivningen har lavet en reduktion i drivhusgasser i 2030 på cirka 55 procent sammenlignet 1990.

Det er ikke hele vejen. Det ved jeg udmærket. Men det er virkelig store fremskridt sammenlignet med fremskrivningen fra sidste år, der viste en reduktion på cirka 44 procent i 2030.

De globale prognoser, som Lidegaard henviser til, kan jeg godt forstå vækker bekymring. Det gør de da også hos mig. Men Danmark står for 0,1 procent af verdens udledninger, så at pege skylden alene på regeringen er simpelthen ikke rimeligt.

Til gengæld vidner det om, at det er fuldstændig afgørende, at vi viser vejen, så andre lande kan følge trop. Vi har indgået omfattende grønne samarbejder med 16 lande blandt andet Kina, Indien og Mexico.

Alene et samarbejde med Kina om mere grøn energi bidrager med reduktioner på 22 millioner tons om året i Kina. Det er den vej, som vi skal fortsætte af.  

Befolkninger, virksomheder og politiske partier inddrages
Vi har sat os i spidsen for en utrolig ambitiøs grøn omstilling. Den omstilling påstår vi på ingen måde, at befolkningen skal holdes ude af. Tværtimod.

Vi har lavet grønne kostråd, gjort små elbiler billigere, givet tilskud til udskiftning af olie- og gasfyr, og jeg kunne faktisk blive ved. Det er heller ikke en omstilling, som vores virksomheder skal holdes ud af.

Nogle af Danmarks største virksomheder har eksempelvis tilsa­mmen lovet at reducere deres CO2-udledninger med 14 millioner tons årligt i 2030. Det er da udelukkende godt, at borgere, virksomheder, kommuner og så videre er med i den grønne omstilling?

Vi har indgået aftaler, der reducerer vores udledninger med 8,2 millioner tons i 2030 – vel og mærke ud at et potentiale i et implementeringsspor identificeret af Klimarådet på 10,9 millioner tons.

Det er takket være samarbejdet med Radikale Venstre og de resterende partier i Folketinget, som tager et stort ansvar for at finde gode løsninger.

Derudover investerer vi markant i nye teknologier, forskning og udvikling. Alene 16 milliarder kroner i CO2-fangst og -lagring, og den første pulje er lige åbnet.

Til sidst vil jeg give Martin Lidegaard ret i, at "klimaet rummer uanede potentialer." Hvorfor det ikke giver anledning til større optimisme hos Lidegaard, undrer mig.

Jeg vil dog uanset glæde mig til at diskutere klima og klimaløsninger med Lidegaard og Radikale Venstre i mange år fremover.

Forrige artikel Fhv. Uber-direktør til Tommy Ahlers: Erhvervserfaring ikke er lig politisk succes. Tværtimod. Fhv. Uber-direktør til Tommy Ahlers: Erhvervserfaring ikke er lig politisk succes. Tværtimod. Næste artikel SF i Hovedstaden: Mulvad og Buch er på tynd is, når de spår om enkelte borgmesterposter   SF i Hovedstaden: Mulvad og Buch er på tynd is, når de spår om enkelte borgmesterposter