Børnenes statsminister har ikke fat i de yngre vælgere

Socialdemokratiet ville kun få opbakning fra 12 ud af 100 af vælgere under 30 år, hvis der var valg i morgen, og godt halvdelen af partiets vælgere har rundet de 60 år. Til sammenligning har Alex Vanopslagh og Liberal Alliance et solidt greb om specielt yngre mandlige vælgere.

Mette Frederiksen har slået sig op på at ville være børnenes statsminister.  

Hvis hun havde håbet på, at det ville skaffe flere unge vælgere ved valget denne gang, har hun taget fejl.  

Socialdemokratiet har mere end svært ved at få fat i de yngre vælgere under 30 år. Partiet er ikke længere det største parti blandt denne gruppe af vælgere. Det er overhalet af både De Konservative og Venstre.  

Socialdemokratiet vil kun få opbakning fra godt 12 ud af 100 af vælgere under 30 år, hvis der var valg i morgen, og er klart underrepræsenteret blandt denne vælgergruppe. Partiet skulle have næsten dobbelt så mange yngre vælgere, hvis det skulle følge befolkningens alderssammensætning. Se figur 1. 

Mens det gamle arbejderparti står relativt svagt blandt de yngste vælgergrupper, har det klart bedre fat i de ældre vælgere. Men set med socialdemokratiske briller må det vække bekymring, at over halvdelen af partiets vælgere har rundet 60 år.  

Socialdemokratiet har dermed den klart ældste vælgergruppe af samtlige partier. Kun Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne kommer i nærheden af at have lige så mange gråhårede vælgere som Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. {{toplink}}

Det viser en ny analyse af vælgerprofilerne, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion. Målingen er baseret på knap 8.600 vælgere.  

Han mener, at Socialdemokratiet på sigt kan have store udfordringer med at opretholde opbakningen blandt vælgerne i takt med, at de ældste vælgere dør.  

”Når jeg viser socialdemokratiske politikere de her tal, så siger de, at det er, fordi folk kommer til fornuft, når de bliver ældre. Men min pointe er, at det handler om generationer og ikke om alder. Hvis vi bare kigger tre valg frem i tiden – altså 12 år – så er der rigtig mange S-vælgere, som dør, og der kommer ikke bare nye vælgere til. Folk bliver ikke socialdemokrater med alderen. Derfor kan det komme til at se rigtig svært ud for Socialdemokratiet i fremtiden. Det samme også for Venstre til en vis grad. Men ikke så slemt som Socialdemokratiet,” siger Kasper Møller Hansen. 

S kan lære af Alex Vanopslagh 

Analysen viser, at hvis kun de yngre vælgere fik lov til at bestemme, ville det blive lidt af et puslespil at sammensætte en ny regering. For de yngre vælgere har ikke et eller to store politiske favoritpartier. De har spredt deres stemmer bredt ud blandt partierne i både rød og blå blok. Se figur 2. 

Gruppen af vælgere under 30 år udgør knap 20 procent af samtlige vælgere i Danmark. Men færre end ti procent af Socialdemokratiets vælgere er under 30 år. Og partiet er dermed markant underrepræsenteret blandt disse yngre vælgere.  

Det går bedre med de to andre partier, der kandiderer til statsministerposten. De Konservative og Venstre har hver fat i cirka 20 procent af de yngre vælgere. 

Nogle partier er dog endnu bedre til at tiltrække de yngre vælgere. Alex Vanopslagh og Liberal Alliance har et solidt greb om de unge og specielt de yngre mænd. Hele 40 procent af partiets vælgere er under 30 år.  

Også Enhedslisten og De Radikale har et godt tag i de unge og er begge klart overrepræsenteret i denne vælgergruppe.  

Til gengæld skal man lede længe for at finde unge vælgere, der vil stemme på Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne. Det nye parti har opbakning fra under en procent af vælgere under 25 år.  

, ,

Forrige artikel Sådan står partierne før valget: Løkke er tungen på vægtskålen Sådan står partierne før valget: Løkke er tungen på vægtskålen Næste artikel Bertel Haarder overraskede med sine Bertel Haarder overraskede med sine "måske sidste" ord i Folketingssalen. Læs dem her