Nyt lobbyistregister er utilstrækkeligt

LOBBYISME: Mens Europa-Parlamentet onsdag vedtog det nye åbenhedsregister for lobbyister, kalder en ekspert i lobbyisme i EU det nye register utilstrækkeligt.

EU-Kommissionen og Europa-Parlamentets fælles åbenhedsregister for lobbyister blev onsdag vedtaget i Europa-Parlamentet og forventes implementeres i slutningen af juni. Men det nye fælles register for lobbyister får allerede fra starten en hård medfart.

Gert Tinggaard Svendsen, der er professor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og ekspert i lobbyisme i EU, mener ikke, det nye register i sig selv er nok, men at det er et skridt i den rigtige retning.

"Det er vigtigt at få et overblik over, hvor mange lobbyister der er i EU, og så få lavet nogle fælles spilleregler for alle lobbyisterne. Et friviligt register kan være første skridt på vejen, men er utilstrækkeligt i længden. Det gælder om at få lavet et obligatorisk register som i USA," siger Gert Tinggaard Svendsen.

Mere åbenhed giver tillid
Formålet med det nye register er at bringe mere åbenhed ind i Kommissionen og Parlamentets arbejde. Men Gert Tinggaard Svendsen undrer sig over, hvorfor Kommissionen og Parlamentet har valgt at lade det være op til den enkelte virksomhed, hvorvidt den vil registeres.

"Det er bedre end ingenting, men det er ikke tilstrækkeligt for at få åbenhed. Der er det nødvendigt at lave det obligatorisk. Mere åbenhed ville give mere tillid og mere opbakning til EU-projektet," siger Gert Tinggaard Svendsen.

Det nye fælles register opstiller ifølge AFCO, der er Kommissionens udvalg for konstitutionelle anliggender, strengere regler for lobbyisterne i form af mere detaljeret erklæring om lobbyisters indkomst og arbejdsplads. Samtidig skal registrerede lobbyister leve op til et adfærdskodeks. Selvom det nye register er frivilligt, ændrer det ikke på, at lobbyister stadig skal være registerede for at få indgang til Parlamentets bygninger.

Hårfin balance
Ifølge Gert Tinggaard Svendsen er der dog tale om en hårfin balance mellem hvornår kontrol er for meget kontrol. På den ene side er det vigtigt at vide, hvor mange og hvilke lobbyister der er med til at sætte dagsordenen i EU, men på den anden side kan det tage overhånd.

"Det er jo en naturligt del af den demokratiske proces, men man skal ikke gå for langt. På mange måder er det gået for langt i USA, hvor alt skal være registreret. Men jeg tror ikke, at det vil være en stor arbejdsbyrde for de store virksomheder at registrere, hvor mange lobbyister de har ansat, hvad de får i løn, og hvad de har lavet for dem. Det hele handler om at sikre, at man får de bedste beslutninger i EU," siger Gert Tinggaard Svendsen.

Gevinst for virksomheder
Tidligere på året rullede en større korruptionsskandale over Parlamentet, da den engelske avis Sunday Times ved hjælp af skjulte optagelser viste, at fire parlamentsmedlemmer var klar til at give virksomheder mere indflydelse mod betaling. Derfor mener Gert Tinggaard Svendsen, at både virksomhederne og Parlamentet i sidste ende vinder ved at lade sig registrere i det nye fælles lobbyregister.

"Omdømmeeffekten er stor for lobbyisterne. Ved at lade sig registrere signalerer lobbyisterne fuld åbenhed og at de ikke har noget at  skjule. Det er et tillidsvækkende signal," siger Gert Tinggaard Svendsen.

Virksomhederne vil tilmelde sig
Kommissionen forventer ikke, at det bliver et problem at få virksomhederne med i åbenhedsregistret. De argumenterer for, at lobbyisterne vil lade sig registrere selvom det er frivilligt, da det ikke skal se ud som om, at de skjuler noget. Men det mener Gert Tinggaard Svendsen ikke er godt nok, da man kun vil kende til de lobbyister, der opfører sig pænt.

"Det kan godt være, at flere melder sig ind, men man ved stadig ikke, hvor mange lobbyister der er, og vi ved ikke, om dem der melder sig ind, er dem, der opfører sig pænt," siger Gert Tinggaard Svendsen og forklarer, at der er eksempler fra USA, hvor bad guys har fået for meget spillerum, og det er derfor, der er behov for et obligatorisk register.

Forrige artikel MEPer hilser mere åbenhed velkommen MEPer hilser mere åbenhed velkommen Næste artikel Anne Grete Holmsgaard genopstiller ikke Anne Grete Holmsgaard genopstiller ikke