Trange tider for lokale kandidater

VALGKREDSREFORM: Valgkredsreformen har gjort det sværere for de mest lokalt forankrede kandidater at blive valgt til Folketinget. Det tyder en ny evaluering af valget i 2007 på.

Det er ikke længere nok at være et særdeles velkendt eller vellidt navn i sin lokale opstillingskreds, hvis man gerne vil vælges til Folketinget.

I langt de fleste tilfælde kræver det en eller anden større grad af den såkaldte "kendis-effekt" at få stemmer nok til et mandat, efter at de gamle amtskredse med valgkredsreformen for tre år siden blev afløst af de nye og noget større storkredse.

Det tyder i hvert fald en af de første evalueringer af, hvilke kandidatprofiler der havde størst sandsynlighed for valg ved folketingsvalget i 2007. Den er foretaget af de to statskundskabsstuderende Rasmus B. Jensen og Anne Sina, og den har to bemærkelsesværdige konklusioner: For det første, at der ikke kan spores nogen ændring i sammensætning af Folketinget i forhold til medlemmernes alder, køn, uddannelsesbaggrund, erhvervsbaggrund eller geografisk spredning.

Login