Videncenter: Tag fat her, Støjberg og Troels Lund!

DEBAT: Støjberg og Troels Lund skal formulere en boligpolitik, der adresserer udfordringerne i byerne, de tomme boliger i landdistrikterne og den massive, økonomiske indsprøjtning, de almene boliger har behov for, skriver sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen.

Af Curt Liliegreen
Sekretariatschef, Boligøkonomisk Videncenter

Den ansvarlige minister for boligområdet bør sætte sig ud over kortsigtede markeringer - som alligevel er glemt næste dag - og tænke langsigtet. Problemer på boligområdet løses ikke på kort tid. Det er som at vende en supertanker, hvis man vil ændre forholdene på boligmarkedet med Danmarks 2.800.000 boliger: Sådant tager tid.

De værdipolitiske diskussioner, vi kan have om det danske boligmarked om 20 år, bestemmes også af de beslutninger, vi træffer eller ikke træffer i dag. 

Flyttebevægelser udfordrer land og by
Boligmarkedet har et problem, der fortsætter år efter år: Det er fraflytningen fra yderområder og tilflytningen til vore største byer. Fraflytningen skaber problemer i yderområderne, hvor vi kan måle det i blandt andet andelen af tomme boliger, mens tilflytningen omvendt skaber problemer i de store byer, hvor vi registrerer presset i form af stigende reale priser på ejerlejligheder i Hovedstadsregionen og Aarhus, lange ventelister til almene boliger og øgede vanskeligheder med at skaffe boliger til svage grupper.

En konsekvens af flyttebevægelserne er, at gennemsnitsalderen i yderområderne stiger, mens den falder i byerne.

Minister såvel som regering kan ikke gøre så forfærdelig meget ved mekanismerne bag flyttebevægelserne, men man må forholde sig til følgevirkningerne af udviklingen og kortlægge problemets fremtidige omfang. Med fremtidig menes her 25 år frem, altså 2040. Der er allerede udarbejdet detaljerede analyser af boligmarkedet frem til 2040 af DREAM, og disse kan ministeren bygge videre på.

I opgaven ligger:

  • En generel udredning af de fremtidige udfordringer for boligmarked og boligpolitik skabt af den demografiske udvikling, og herunder især de tre nedenstående punkter.  
  • En politik for yderområderne angående håndteringen af tomme boliger og affolkning i mindre landsbyer/husklynger i landdistrikterne
  • En vurdering af, om et stigende antal ældre risikerer en stavnsbinding i deres ejerboliger i yderområderne som følge af disse områders svækkede boligmarked, og de velfærdsmæssige udfordringer som følge heraf
  • En politisk drøftelse om og definition af, hvor langt samfundets forpligtelse går til sikring af en rimelig boligforsyning i byområderne i vækst, og en afklaring af denne boligforsynings fordeling mellem storbykommuner og deres omegnskommuner.

Det er vel politikernes fornemste opgave at være uenige om mål og prioriteringer, men det kunne kvalificere diskussionen mellem beslutningstagerne, hvis man får bedre informationer og fælles fodslag om de faktuelle forhold, som diskussionerne tager afsæt i. Og uanset om man er Venstre-minister eller fra Enhedslisten, så vil man blive tvunget til at prioritere, for udfordringerne er mange og midlerne begrænsede, set i forhold til de kæmpeopgaver, forandringer på boligmarkedet udgør.

Almene boligsektor er kæmpe udfordring
En særlig udfordring er fremtiden for vore almene boliger. De 550.000 almene boliger repræsenterer en enorm samfundsmæssig investering, og de næste 25 års udgifter til forbedringer og vedligeholdelse af dem overstiger langt udgifterne til en Femern-forbindelse eller køb af nye jagerfly.

Hvordan kan vi fremtidssikre disse boliger og boligkvarterer, så de bliver robuste over for de mulige udviklingsscenarier, og så samfundets og beboernes investeringer ikke går til spilde? Gid vi kunne få en lige så engageret debat herom som debatten om ”små-investeringerne” som for eksempel Femern-forbindelsen, køb af jagerfly og jernbane til Ringsted.

Hvordan vil bosættelsesmønstret udvikle sig under forskellige demografiske forudsætninger (læs: nettoindvandring)? Hvordan vil bosættelsesmønstret udvikle sig under forskellige integrationsmæssige forudsætninger? Hvad sker der i den almene sektor, såfremt de velintegrerede indvandrere starter en exodus fra den almene sektor og søger over i ejerboligsektoren?

Her er der behov for en god dialog og fælles erkendelse mellem minister og den almene sektor til gavn for den brede samfundsinteresse. Det handler ikke kun om at tænke i fremtiden for de enkelte boligafdelinger, men også i fremtiden for de bykvarterer, som de ligger i.

 

Forrige artikel Oprør fra Udkanten: Boliger, bygninger – og Udkantsdanmark Oprør fra Udkanten: Boliger, bygninger – og Udkantsdanmark Næste artikel Landsbyerne i Danmark: Lad os ikke i stikken Landsbyerne i Danmark: Lad os ikke i stikken
Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Minister skal i samråd om kontroversiel forskningsrapport om bundtrawling, Transportudvalget rejser til Tyskland og to partier på højrefløjen mødes i weekenden. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge.