SF vil beskytte beboelsesområder: Lov skal sikre langsigtet klimasikring

Der er brug for en klimatilpasningslov, som binder regeringen til at gennemføre en ambitiøs plan til at beskytte vores beboelsesområder. Stat, kommuner og regioner skal forpligtes til at lave langtidsplanlægning efter udviklingen i vandstand og nedbørsmængder, skriver Halime Oguz

Af Halime Oguz (SF)
Boligordfører

Vi står midt i en klimakrise, som vi skal gøre alt for at løse. Men desværre vil vi uanset kommende CO2-reduktioner se flere ekstreme vandstandshændelser i dette århundred.

En stormflod, der i dag statistisk forekommer hvert hundrede år, vil i fremtiden kunne forekomme langt oftere. Det samme gælder skybrud og grundvandstigninger.

Det mere ekstreme vejr vil betyde flere oversvømmelser langs kyster og vandløb samt i byområder og landsbyer. Nogle boliger og områder vil vi kunne redde gennem mere klimatilpasning.

Det kan vi eksempelvis gøre ved at integrere vandet i byen gennem overløbskanaler eller regnvandsmagasiner. Disse klimasikringer kan indgå som grønne elementer i byen og dermed bidrage til en positiv byudviklingen.

Andre steder er vi desværre nødt til at opgive områder og overlade dem til natur og frie kræfter, da det allerede er for sent at undgå vandstigningerne.

Det er på tide, at vi har en ærlig og åben snak om, hvor risikoen er nu og i de næste 100 år. For hvis FN's klimapanels forudsigelserne holder stik, så kommer vi til at se 1,1 meters havstigning, hvilket vil have konsekvenser.

Forpligtende klimatilpasning

Det er på høje tid, at vi skaber tryghed for folk ved at skabe klarhed om, hvad de kan forvente i deres lokalområde.

Derfor har vi brug en klimatilpasningslov, som binder regeringen til at gennemføre en ambitiøs plan til at beskytte vores beboelsesområder.

Loven skal indeholde et klart mål og en planlægningsramme, så staten, kommunerne og regionerne forpligtes til en lave langtidsplanlægning, der tager udgangspunkt i den sidst udkomne IPCC-rapports vurdering af udviklingen i vandstand, nedbørsmængder og mønstre.

Det vil kunne redde rigtig mange boliger og samtidig skabe ro for boligejerne, der forhåbentlig ikke længere skal bekymre sig om at skovle vand ud af kældrene ved næste skybrud og som derfor heller ikke skal bekymre sig om faldende huspriser. 

Kortlægning vil mindske usikkerhed

Men så er der selvfølgelig også en række boliger, som simpelthen ikke kan reddes, og hvis en bolig i fremtiden bliver ubeboelig på grund af klimaforandringerne, så fortjener boligejeren at vide det.

Derfor skal vi hurtigst muligt have igangsat en kortlægning og planlægning af dette for at mindske usikkerheden for boligejerne i fremtiden.

SF mener, at stormflodsbidraget på forsikringer skal forhøjes med et klimasikringsbidrag, der øremærkes til at give tilskud til klimasikring, da det i mange tilfælde vil være meget belastende for kommunerne og boligejerne og -lejere selv at håndtere omkostningerne til denne planlægning og klimasikring.

Vi skal have en fair fordeling af finansiering, hvor vi nationalt tager del i ansvaret, når det gælder klimasikringsprojekter i truede områder.

Derudover skal det undersøges, om den del af klimatilpasningen, der foretages af kommunerne selv, skal fritages for anlægsloftet.

{{toplink}}

Forrige artikel Borgmester om kystsikring: Vi navigerer i et lovgivningsmæssigt farvand uden sejlrende Borgmester om kystsikring: Vi navigerer i et lovgivningsmæssigt farvand uden sejlrende Næste artikel Samvirkende Købmænd: Forbud mod alkoholsalg i bykerner løser ikke problemerne Samvirkende Købmænd: Forbud mod alkoholsalg i bykerner løser ikke problemerne