Støttepartier giver reformudspil kølig modtagelse: "Der er godt nok lang vej til et konkret udspil"

Danmark skal hurtigst muligt være uafhængig af russisk energi, siger statsminister Mette Frederiksen under præsentation af nyt reformudspil, der "sætter retningen". R og SF er langtfra begejstrede.

Danmark og Europa skal gøres grønnere og mere sikkert. 

Derfor skal naturgas udfases, og der skal skrues op for mere vedvarenede energi og den grønne omstilling af industrien.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag formiddag, hvor regeringens nye reformudspil, 'Danmark kan mere II', bliver præsenteret i lyset af snart to måneders russisk krig i Ukraine. 

"Hvis der er én ting, der står tilbage allerede nu i denne ruslandskrise, er det, at energi og sikkerhedspolitik ikke kan skilles ad." {{toplink}}

"Når vi bliver grønnere, svækker vi Putin (Ruslands præsident, red.) og bremser klimaforandringerne, der er i gang med at ødelægge vores jordklode," siger hun.

Allerede i 2023 er Danmark faktisk uafhængig af russisk gas, fortæller statsministeren. Så simpelt er det dog ikke.

"Men – og der er et men – vi er koblet op på det europæiske gasnet. Hvis vi ikke var det, kunne vi sige det," siger Mette Frederiksen. 

Og derfor "skal vi gøre os fri af Putins gas", lyder det fra statsministeren.

Fem punkter i grøn reform

Konkret spiller regeringen ud med fem punkter i udspillet

  1. Mere grøn varme. Naturgas skal udfases.
  2. Mere grøn gas. Mere gas til Europa.
  3. Mere grøn strøm.
  4. Grøn skattereform – omstilling af industrien.
  5. Grønne danske løsninger skal omstille Europa.

Det fremgår ikke af udspillet, hvordan det skal finansieres.

Helt præcist foreslår regeringen blandt andet at firedoble den samlede produktion fra solenergi og landvind frem mod 2030.

Derudover får samtlige af de 400.000 danske husstande, der i dag har olie- og gasfyr senest ved årets udgang "klar besked" om alternativer. Det kan være fjernvarme eller varmepumper. Og senest i 2030 skal der være 100 procent grøn gas i danske husholdninger og virksomheder. 

"Vi skal af med naturgas. Inden slutningen af i år skal kommunerne have planlagt, hvornår borgere kan komme på fjernvarme," siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) på pressemødet.

Først onsdag løfter regeringen sløret for dens bud på en længe ventet grøn skattereform, der skal sikre en høj og mere ensartet beskatning af CO2.

"Skattereformen vil være det vigtigste redskab til at sikre mere energieffektivitet i Danmark," siger Dan Jørgensen.

Blandt modtagelse fra R og SF

Der er dog en række ubesvarede spørgsmål, mener Radikale Venstres næstformand, forhenværende klimaminister Martin Lidegaard.

"Den socialdemokratiske regering har lagt et flot visionskatalog frem. Men der er godt nok lang vej til et konkret udspil. Det store ubesvarede spørgsmål efter dagens pressemøde er fortsat: Hvordan forestiller regeringen sig konkret, at vi skal nå at bygge så meget sol og vind de næste otte år," udtaler han i en skriftlig kommentar.

”Og mest af alt mangler der forslag til, hvordan det hele skal finansieres.” 

Og så er der dele af regeringens udspil, som Radikale Venstre "slet ikke er enige i", lyder det.

"For eksempel at man fortsat vil bygge en ny gasledning til Lolland og først vil høste det kæmpe potentiale for havvind i Nordsøen frem mod 2050.”

Hos SF vil man gå længere end regeringen. Det siger formand Pia Olsen Dyhr.

”Det er ikke ambitiøst nok først at være uafhængig af naturgas i 2030. Vi både kan og skal være uafhængige ved udgangen af 2027. Det er tre år før, regeringen lægger op til, og det vil være vigtige år både for klimaet og for sikkerhedspolitikken,” udtaler hun i en skriftlig kommentar.

Forrige artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Næste artikel Vindmøller, solceller og fjernvarme: Sådan vil regeringen gøre Danmark fri af Putins gas Vindmøller, solceller og fjernvarme: Sådan vil regeringen gøre Danmark fri af Putins gas