Vindmøller, solceller og fjernvarme: Sådan vil regeringen gøre Danmark fri af Putins gas

Regeringen har tirsdag præsenteret et nyt reformudspil, der skal sætte skub i den grønne omstilling og gøre Danmark uafhængig af russisk gas. Få overblik over hele reformudspillet her. 

En udfasning af naturgas i Danmark, en firedobling af produktionen af grøn strøm fra solceller og vindmøller frem mod 2030 og øget produktion af biogas. 

Det er nogle af hovedelementerne i reformudspillet 'Danmark kan mere II', som regeringen tirsdag præsenterede på et pressemøde i Statsministeriet.

Udspillet kommer i kølvandet på krigen i Ukraine og tjener derfor to overordnede formål. Dels skal udspillet sætte skub i den grønne omstilling, og dels skal det gøre Danmark hurtigere fri af russisk gas.

"Krigen i Ukraine påvirker os alle sammen. Putin skal bremses. Og derfor skal Danmark hurtigst muligt være uafhængig af russisk energi," lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet.

Få overblik over udspillets hovedelementer her. 

Kommunale planer for mere grøn varme 

Alle kommuner skal i 2022 udarbejde planer for grøn varme i de områder, der i dag er forsynet med gas. Og alle husejere, der har gas eller oliefyr, skal i 2022 modtage et brev med besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme, eller om de i stedet skal overveje at udskifte gasfyret med en varmepumpe. 

Udrulning af fjernvarme 

Udrulning af fjernvarme skal accelereres og senest være afsluttet i 2028. 

Nyt investeringsvindue 

Regeringens vil etablere et investeringsvindue, der skal gøre det billigere at optage lån til at udskifte olie­ og gasfyr. Tinglysningsafgiften på lån hertil vil i perioden 2023­ til 2028 blive fjernet.

Derudover vil regeringen indgå et partnerskab med den finansielle sektor med henblik på at fjerne gebyrbetalingen for at oprette lånene 

Lån med statsgaranti til grønne varmekilder

Regeringen vil etablere en ordning, der skal tilbyde lån med stats­garanti til skift til grønne varmekilder for boli­ger, der ikke kan tilkobles fjernvarmenettet, og hvor der er usikkerhed om værdiansættelsen af boligen og dermed friværdien. 

Tilskudspuljer og bedre rådgivning til udskiftning af olie-­ og gasfyr 

Regeringen vil søge at målrette tilskudspuljer til udskiftning af olie-­ og gasfyr til husstande med lave ind­komster og samtidig fordoble støttebeløbet per varmekilde. 

Regeringen vil gennemføre et serviceeftersyn af støtte­mulighederne for at gøre det enklere for borgere at søge om støtte til at udskifte olie­- og gasfyr, ligesom sagsbehandlingstiderne skal være kortere. 

100 procent grøn gas 

Senest i 2030 skal al gas, vi er forsynet med, være grøn gas. Regeringen vil i 2025 – når vi har et bedre overblik over, hvor mange husstande og virksomheder der er tilbage på gasnettet – fremlægge konkrete initiativer og finansiering til at indfri ambitionen. 

Midlertidig øget gasproduktion i Nordsøen 

Regeringen vil i dialog med relevante markeds­aktører afsøge mulighederne for at fremrykke og midlertidigt øge indvindingen af gas i Nordsøen på allerede licensbelagte felter. Det vil blive understøttet af hurtigere sagsbehandling på de relevante områder. 

Fremrykning og øget produktion af biogas 

Regeringen vil fremrykke og øge biogaspro­duktionen, herunder fremrykke et planlagt udbud. 

Regeringen afsøger muligheden for at øge den danske gasforsyning – både midlertidigt og varigt – via Baltic Pipe, der skal forbinde de norske, danske og polske gassystemer og forventes at være klar til fuld idriftsættelse i januar 2023 og delvis idriftsættelse fra oktober 2022. 

Udspil om grøn strøm 

Regeringen vil før sommerferien præsentere et selvstændigt udspil om grøn strøm, men peger allerede i dette udspil på nogle hovedmålsætninger.

1-4 GW ekstra havvind i 2030 

Regeringen foreslår at udbyde yderligere 1-4 GW havvind til etablering inden udgangen af 2030. Der er en forudsætning, at havvindmølleparkerne ikke belaster statens finanser negativt over projektperioden, og at der i relevant omfang er plads i elnettet.

Regeringen vil derfor analysere det mere præcise omfang frem mod præsentation af et udspil om grøn strøm før sommerferien. Den ekstra havvind kommer oven i de 2 GW havvind, der indgik i Aftale om Finansloven 2022.

Derudover ønsker regeringen, at Danmark vil gå foran og arbejde for et stærkt regionalt og europæisk samarbejde i Nordsøen og i Østersøen om at forsyne EU med grøn energi. I den forbindelse vil regeringen også igangsætte forberedelse af nye energiøer. 

Firedobling af produktion fra solenergi og landvind  

Udspillet indeholder også et mål om at firedoble den samlede produktion af strøm fra solenergi og landvind frem mod 2030. 

Det skal blandt andet lykkes ved at gå i dialog med kommunerne om øget udbygning af vedvarende energi på land. Derudover vil de præsentere et katalog med konkrete initiativer, der skal understøtte en ambitiøs udbygning af solcelleanlæg og landvindmøller. 

Planen er også, at udbygningen af grøn strøm ud over Danmarks behov skal opføres støttefrit, og der skal ikke pålægges forbrugerne og virksomheder væsentlige omkostninger. 

Mindre klimabureakrati  

Regeringen vil i EU arbejde for, at opførelse af anlæg og infrastruktur til vedvarende energi betragtes som en overordnet offentlig interesse, der er vigtig for den offentlige sikkerhed. 

Europa-Kommissionen forventes til maj at offentliggøre en henstilling om hurtig godkendelse af klima- og energiprojekter. Kommissionen lægger op til at udnytte alle former for fleksibilitet, som EU-lovgivningen allerede indeholder, samt fjerne de resterende hindringer. 

Den henstilling støtter regeringen og vil arbejde for ændringer af relevant regulering, så der skabes en bedre balance i håndtering af hensyn til miljø, klima og nu også energiforsyning. 

Grøn skattereform 

Regeringen vil onsdag præsentere et udspil til en grøn skattereform, der skal medføre reduktioner cirka 3,7 millioner ton CO2e i 2030. 

Den grønne skattereform vil blandt andet betyde, at det bliver dyrere for virksomheder at bruge olie, kul og gas. Samtidig vil den grønne skattereform indeholde en mere ensartet beskatning af CO2. 

Grøn omstilling i EU 

Regeringen vil arbejde for at øge EU’s mål for vedvarende energi og energieffektivitet. 

Samtidig vil regeringen fremme dansk eksport af grønne teknologier. Etableringen af Danmarks Eksport- og Investeringsfond skal bidrage til, at danske virksomheder har adgang til finansiering, når de skal gøre deres grønne projekter til virkelighed – i både Danmark og resten af verden. 

Læs hele reformudspillet her

,

Forrige artikel Støttepartier giver reformudspil kølig modtagelse: Støttepartier giver reformudspil kølig modtagelse: "Der er godt nok lang vej til et konkret udspil" Næste artikel Turbo på milliardudrulning af fjernvarme kan spænde ben for lokale byggeprojekter Turbo på milliardudrulning af fjernvarme kan spænde ben for lokale byggeprojekter