Ønskes: Forståelige regler

DEBAT: Med 28 forslag er Ejendomsforeningen Danmark klar til dialog, når det gælder om at forenkle den uigennemskuelige lovgivning på lejeområdet, skriver formand John R. Frederiksen.

Af John R. Frederiksen
Formand, Ejendomsforeningen Danmark

Jeg var for nylig til et privat middagsselskab. Vi talte om løst og fast, og min sidemand fortalte, at han havde lejet sin ejerbolig ud. Og så begyndte vores snak for alvor. For han opkræver en husleje, der består af de udgifter, som han har til boligen i form af lån, betaling til ejerforeningen og udgifter til vand, varme og el. Hverken mere eller mindre.

Det virker jo ganske logisk. Lejen svarer til udgifterne. Men jeg måtte forklare, at sådan kan man ikke gøre. Han kiggede helt forbløffet på mig. Jeg fortalte, at han skal finde den rigtige husleje blandt lejelovens ni måder at fastsætte en leje på. Som jeg fortalte mere og mere om lejereglerne, blev min sidemand helt tavs. Det fremgik tydeligt, at han ikke kunne tro på, at systemet kunne være så komplet uforståeligt. Så jeg valgte at skifte emne.

Situationen er egentlig et godt billede på de vilkår, udlejer har. Når Ejendomsforeningen Danmark taler med boligejere, der - ofte ufrivilligt - er blevet udlejere, så klager de tit over lovens komplet uforståelige paragraffer. De undrer sig over, at de ikke kan tage alle deres udgifter med i lejen, herunder naturligvis lånerenter, eller at boligens beliggenhed ikke har betydning for, hvor stor lejen må være. Mange af dem kommer i alvorlige økonomiske vanskeligheder, fordi lejen ikke fastsættes efter et logisk system. Og der findes ingen brugbar statistik fra huslejenævnene, som kan give udlejerne en pejling på, hvad man kan tage i leje for en konkret bolig i et bestemt område.

Brug for dialog med fælles mål
Så der er i den grad brug for, at politikere, embedsfolk og organisationer har en dialog om lejelovene med det fælles mål at få nogle forståelige regler. En dialog om, hvorledes vi får en lejelov, hvor vi undgår kringlede og utidssvarende regler, som ingen kan forstå. Lovgivningen skriger på en forenkling - og den råber på, at retssikkerheden for både lejer og udlejer skal styrkes.

Det fælles mål må være, at man let kan forstå reglerne, så udlejere kan agere ud fra dem og eksempelvis fastsætte en korrekt leje. Som det er i dag, kan selv en lille fodfejl få stor økonomisk betydning. Og lejerne har svært ved at forstå reglerne og dermed den lejekontrakt, de modtager. Det er uholdbart, fordi det påvirker rigtig mange menneskers hverdag. Og så er det helt unødvendigt.

28 forslag, der vil forenkle
For at komme i gang, og for at blive konkrete, har Ejendomsforeningen Danmark for nylig udgivet 28 forslag til, hvordan boliglejelovene kan forenkles og moderniseres. Det er vores invitation til dialog med politikere og organisationer. Forslagene kan læses på www.ejendomsforeningen.dk.

Vi giver en række forslag til, hvad der vil øge energibesparelserne i de private lejeboliger. Vi har blandt andet forslag, der handler om lejefastsættelse og lejeregulering og nogle, der vil mindske tvisterne blandt lejere og udlejere.

I lovkataloget
Det fremgår af regeringens lovkatalog, at lejelovene skal forenkles. Minister Carsten Hansen (S) skal efter planen fremsætte et lovforslag til januar, der har til formål at forenkle reglerne. Vi håber, at ministeren læser vores 28 forslag til en forenkling af lovene, inden han beder sine embedsmænd sætte sig til tasterne.

En moderne og forståelig boliglejelovgivning vil betyde, at vi vil se færre unødvendige tvister i huslejenævnene, og at vi vil få nogle endnu bedre private lejeboliger, fordi det bliver lettere for udlejer at udvikle boligerne, end det er i dag. Til gavn for både lejere, samfundet og udlejere.

Vi er klar til dialog - nu.

 

Forrige artikel Sociale viceværter skal stabilisere boligsituation Næste artikel Behov for en modernisering af lejeloven Behov for en modernisering af lejeloven