Sociale viceværter skal stabilisere boligsituation

DEBAT: Hjemløsestrategi har dannet grundlag for en Odense-model, hvor sociale viceværter yder en opsøgende indsats, der skal hjælpe udsatte med at fastholde boligen. Susanne Kvolsgaard, socialcenterchef i Odense, skriver om tilgangen.

Af Susanne Kvolsgaard
Socialcenterchef i Odense Kommune

I Odense er antallet af hjemløse reduceret med 47 procent i løbet af de sidste fire år, hvor man på landsplan har oplevet en stigning.

Det skyldes, at Housing First har medført en revitalisering af indsatsen over for hjemløse. Det har dannet grundlag for en Odense-tilgang, hvor samarbejde mellem kommunale aktører og opkvalificering af medarbejderkompetencer har været nøglen til, at flere borgere fastholdes i egen bolig. Fokus er todelt: sikring af billige, tilgængelige boliger og forebyggelse af boligtab.

For fire år siden vidste hverken de politikere, der lagde grundlaget til at arbejde med Housing First, eller aktører omkring de hjemløse eller de hjemløse selv, om det kunne lykkes at ændre hjemløshedsbilledet i Odense.

Der var vilje til en ny bypolitisk ramme, hvor inklusion, samarbejde og fælles værdier var og er centrale. Det er rammen for arbejdet med hjemløse og er årsagen til, at vi er lykkedes med det:

  1. At skaffe boliger
  2. At fastholde borgeren i boligen
  3. At bryde fødekæden til hjemløshed igennem en strategisk og systematisk forebyggende indsats.

Det kræver, ligesom Hanne Thomsen skriver i debatoplæg fra 23. oktober, en helstøbt indsats, da borgeren er udsat på flere områder, der gør inklusion i samfundet svær.

Sociale viceværter
I Odense er udgangspunktet, at borgerens drøm er at være herre i eget liv. Indsatsen har derfor understøttet drømmen. Det har blandt andet betydet, at den relevante støtte for at fastholde boligen har været til rådighed for borgeren. 

Støtten til borgeren startes op under ophold på forsorgshjemmet. Særlige CTI-forløb sikrer borgeren i overgangen til egen bolig, så overgangen opleves mindre dramatisk. Støtten gives efterfølgende som individuel og gruppebaseret bostøtte eller Sociale Viceværter.

Sociale viceværter er en særlig Odense-model. Det er en helstøbt indsats, der har en afgørende effekt i forhold til borgerens fastholdelse i boligen.

Viceværterne er mere fleksible end §85-støtte. De arbejder opsøgende i lokale netværk og sikrer den tilgængelighed, der skaber tryghed i og omkring boligen. Viceværter arbejder på borgerens egne præmisser for at bevare boligen. Det kræver smidige og hurtige arbejdsgange i kommunen, så borgeren oplever sammenhæng mellem indsatserne. Endelig er fokus på hverdagsøkonomi for at sikre, at borgeren kan fastholde boligen.                                                                                                                                                                                                                                                               

Indsats som et fælles anliggende
De forebyggende indsatser sker i samspil med udlejerne, i boligområderne, på gadeplan og sammen med naboerne. Det har løsnet organisatoriske, kommunikative og forståelsesmæssige barrierer, der var i vejen for det gode samarbejde. Det har medført en række nye initiativer, der har været med til at sikre Housing First-indsatsens succes:

  • Socialt udsatte indtænkes i byplanlægningen, hvor yderligere marginalisering undgås
  • Kommune, udlejere og fogedretten arbejder sammen om at minimere fogedudsættelserne
  • Kommunen og almene boligorganisationer udvikler sammen billige boliger i forbindelse med nybyg og renoveringer
  • Netværk i boligområderne med udlejere, politi og kommunale medarbejdere og netværk på gadeplan mellem politi, forretningsindehavere, private sikringsfirmaer og kommunale medarbejdere skaber god kontakt mellem de professionelle
  • Tydelig opsporende indsats
  • Rådgivning til naboer i konkrete sager 
  • En mailadresse for bekymringshenvendelser
  • Kommunen, udlejere og forsyningsselskaber samarbejder om at nedbringe borgernes forbrugsudgifter

Indsatserne er igangsat for at styrke tryghed lokalt igennem fælles forbyggende indsatser, der gør, at ansvarlige ikke kommer for sent til problemerne. Den positive følge er, at samarbejde og fælles tilgang til at løse problemerne har skabt forståelse og større accept på tværs af aktørerne.

Det er en fælles udfordring, der kræver fælles løsninger. Udviklingen sker nemlig først, når parterne har ejerskab og ser relevansen i indsatsen. Dette kræver en proces med nytænkning på alle de ovenstående områder.

Flere billige boliger
Erfaringen fra Odense er, at der er et stort potentiale i at medinddrage alle interessenter i arbejdet for en inkluderende by, der sikrer, at flere fastholdes i boligen. En anden væsentlig erfaring er, at kommunen skal medvirke til, at der skabes en accept og forståelse for, at borgerne i kommunen er forskellige og har forskellige måder at leve deres liv på.

Den måske vigtigste forudsætning for nedbringelse af hjemløshed er tilgængeligheden af billige boliger. Med kontanthjælpsreformens reducerede ydelser vil dette behov vokse i de kommende år. Især de unge har vanskeligt ved at betale selv det relativt lave huslejeniveau i Odense.

Skal vi fremadrettet lykkes med at reducere hjemløsheden, kræver det et øget fokus på at substituere huslejen for at fastholde de fattigste kontanthjælpsmodtagere i bolig med en husleje, der kan betales. Samtidig skal vi holde fast i den forebyggende indsats og blive ved med at udvikle vores samarbejde omkring den helstøbte og inkluderende indsats.

Forrige artikel Byrummets uforpligtende kulturknald Byrummets uforpligtende kulturknald Næste artikel Ønskes: Forståelige regler Ønskes: Forståelige regler