Behov for en modernisering af lejeloven

DEBAT: Forenkling af lovgivningen er vigtigt. Men et kommende lovforslag skal også beskytte lejeren mod urimeligt høje krav fra udlejer, skriver Jan Johansen, boligordfører for Socialdemokraterne.

Af Jan Johansen
Boligordfører, Socialdemokraterne

For Socialdemokraterne er det vigtigt, at vi har varierede boligformer herhjemme, der tilgodeser borgernes ønsker og behov. Gode boliger er helt centralt for et godt liv, hvad enten man er ejer eller lejer af sin bolig. I Danmark har vi omkring en million lejeboliger, hvoraf den ene halvdel er almen og den anden halvdel privat.

For private lejeboliger gælder lejeloven og boligreguleringsloven. Lejeloven er hovedloven og gælder for hele landet, mens kommunerne selv bestemmer, om boligreguleringsloven skal gælde eller ej.

I praksis gælder den i de fleste kommuner (80 ud af 98 kommuner), og navnlig i de større kommuner, hvor der er mangel på lejeboliger. Boligreguleringsloven omhandler bl.a. reguleringen af huslejen og vedligeholdelse i private lejeboliger. 

Forenkling af lovgivningen
Der har længe været et ønske både politisk og fra brugernes side om en forenkling af lovgivningen på området.

Derfor har man faktisk siden 2005 arbejdet på at lave en modernisering og forenkling af lejelovgivningen på området. Både lejer- og udlejerorganisationer har været inddraget i arbejdet med henblik på, at der kunne opnås enighed om et nyt regelsæt. I 2008 afleverede lejer- og udlejerorganisationerne en enighedsliste med 57 punkter, som man var enige om.

Disse punkter fra enighedslisten er der arbejdet videre med sammen med ønsket om en sammenskrivning af lejeloven og boligreguleringsloven i én samlet lov samt en forenkling af bestemmelser for varsling af lejeforhøjelser og om vedligeholdelse, der skulle give lovforslaget den nødvendige tyngde. 

Det samlede udkast har desværre ikke kunnet opnå opbakning blandt alle lejer- og udlejerorganisationer, selvom ministeren har strakt sig langt. For at de mange års arbejde ikke skal være spildt, ønsker vi fortsat at fremlægge et lovforslag, der bygger videre på de hidtidige forhandlinger.

Vi skal derfor nu i gang med forhandlingerne med de andre partier. Jeg kan derfor ikke gå i detaljer med udspillet til en forenklet og moderniseret lejelov endnu. Fra socialdemokratisk side lægger vi dog vægt på, at den kommende modernisering af lejelovgivningen for de private udlejningsboliger først og fremmest skal bygge videre på flest mulige af de punkter, som lejer- og udlejerorganisationer allerede er blevet enige om med enighedslisten.

Urimeligt høje istandsættelsesregninger 
Vi vurderer dog også, at der er behov for at tilføre forslaget mere tyngde. Som det derfor også fremgår af lovprogrammet, vil vi se på bestemmelserne omkring varsling af huslejeforhøjelse, vedligeholdelse samt beskyttelse mod urimeligt høje istandsættelsesudgifter.  

Vi vil fra socialdemokratisk side særlig se på, hvordan vi kan sikre lejerne bedre beskyttelse mod urimeligt høje istandsættelsesregninger ved fraflytning fra en lejlighed.

Samlet set ønsker vi, at det samlede forslag til en forenkling og moderniseringen af lejelovgivningen skal opretholde en fornuftig økonomisk og juridisk balance mellem lejer og ejer.

Vi ser frem til en konstruktiv forhandling med de øvrige partier, og at vi efter mange års tilløb kommer i mål med en forenklet og moderniseret lejelov til glæde for både udlejere og lejere.

Forrige artikel Ønskes: Forståelige regler Ønskes: Forståelige regler Næste artikel Strukturelle barrierer for "Housing first"-strategi